Factori care prelungesc răceala

1 raceala jpg jpeg

Când eştă răcit, ai face orice ca să te faci bine cât mai repede, nu-i aşa? În cazul în care răceala durează mai mult de o săptămână, este posibil ca însănătoşirea să fie sabotată de unii factori la care probabil nu te-ai gândit.

În caz de răceală sau gripă, este esenţial să ai mai multă grijă de tine, să te odihneşti şi să ai o alimentaţie din care să nu îţi lipsească produsele care conţin vitamina C şi zincul, substanţe care pot scurta perioada de îmbolnăvire. De obicei, răceala comună durează 3-7 zile, însă uneori se poate prelungi, mai ales în prezenţa următorilor factori!

Odihna insuficientă

Somnul este foarte importante pentru ca imunitatea să funcţioneze la parametri optimi. Un somn mai scurt de 8 ore slăbeşte capacitatea de apărare a organismului. În timpul somnului se refac elementele sistemului imunitar, printre care globulele albe. Potrivit unui studiu, persoanele care dorm mai puţin de 7 ore pe noapte au un risc de 3 ori mai mare de a se îmbolnăvi în comparaţie cu cele care dorm 8 ore.

Stresul

Ai observat că în perioadele mai stresante răceşti mai des? Cortizolul, hormonul stresului, slăbeşte sistemul imunitar. Acest lucru înseamnă că persoanele stresate sunt mai vulnerabile în faţa infecţiilor respiratorii.

Combaterea stresului prin activităţi relaxante sau prin mişcare creşte nivelul enforfinelor, care au efect pozitiv asupra imunităţii.

Administrarea de antibiotice

Infecţiile bacteriene necesită tratament cu antibiotice, nu şi răcelile, care sunt cauzate de virusuri. Unele persoane iau greşit antibiotice, convinse că răceala care trece mai greu este „mai gravă”. Însă administrarea incorectă a antibioticelor (la care suntem fruntaşi) nu face decât să prelungească timpul necesar vindecării răcelii. Antibioticele perturbă flora intestinală, care reprezintă mai mult de jumătate din sistemul imunitar. O floră intestinală dezechilibată afectează sintetizarea normală a imunoglobulinelor, cu rol în combaterea agenţilor patogeni.

Fumatul şi consumul de alcool

Dacă ai aceste vicii, este important să renunţi la ele dacă vrei să te vindeci mai repede. De altfel, este dovedit că fumătorii răcesc mai des, din mai multe motive. Astfel, chimicalele din ţigări pot sensibiliza ţesutul căilor respiratorii, expunându-te unui risc mai mare de infecţii. În plus, la fumători, răceala poate avea o durată mai mare.

Nici alcoolul nu face casă bună cu răceala, pentru că duce la deshidratare, care slăbeşte sistemul imunitar. Evită şi cafeaua, pentru că are acelaşi efect.

Picăturile de nas folosite în exces

Când ai nasul înfundat şi nu poţi să respiri cum trebuie, descongestionantele nazale sunt de mare ajutor. Însă folosite mai mult de 5 zile pot da dependenţă, care duce la inflamaţie nazală. Citeşte prospectul produsului şi nu depăşi durata recomandată de utilizare!

Cum îţi dai seama că este mai mult decât o răceală?

Dacă imediat după ce, teoretic, o răceală ar fi trebuit să treacă, observi că au revenit simptomele, este posibil să fi dezvoltat o infecţie suprabacteriană. În cazul în care apar simptome precum febra, oboseala accentuată, durerile musculare şi congestia nazală – este posibil să fie mai mult decât o răceală. În acest caz, este important să mergi la un consult medical. Pentru că sistemul imunitar este mai slăbit în timpul răcelii, este posibil să te fi ales cu o faringită streptococică, pneumonie, bronşită sau cu o infecţie a sinusurilor.  

SFAT

Când eşti răcit, evită zahărul, pentru că slăbeşte sistemul imunitar. În schimb, consumă multe fructe şi legume.