Durere de stomac sau atac de cord? Iată cum le diferenţiezi!

Durerea de stomac poate fi resimțită ca o durere surdă sau o durere ascuțită. Ai putea simți că starea se agravează când stai întins sau stomacul tău ar putea durea tot timpul. Se poate manifesta într-o parte a abdomenului sau în toată zona.

Stomacul se află în partea superioară a abdomenului pe stânga, așa că unele condiții, cum ar fi ulcerul gastric, ar putea fi cauza durerii tale.

durere de burta_shutterstock 1969566202 jpg

Atacul de cord poate avea simptome similare cu o indigestie. Foto: Shutterstock

Uneori, durerea de stomac poate părea o arsură în piept. Dacă tocmai ai mâncat o masă copioasă, ai putea avea indigestie. Cu toate acestea, ar putea fi și un semn de avertizare al unui atac de cord. Deși multe persoane care suferă un atac de cord pot simți o presiune sau durere în piept, altele pot simți că au arsuri la stomac sau indigestie.

Deosebirea dintre indigestie și un atac de cord

Uneori simți durere în piept în timpul indigestiei pentru că acidul din stomacul tău se deplasează în esofag, care este chiar sub stern. Durerea de „la arsuri la stomac” ar putea fi un atac de cord dacă simți durere în gât, maxilar, spate sau într-unul dintre brațe. Ai putea, de asemenea, să resimți dificultăți în respirație, greață, amețeli sau transpirații reci.

În timp ce durerea în piept este un simptom comun al unui atac de cord, nu toată lumea simte durere în piept, în special femeile au alte simptome mai evidente.

În schimb, indigestia nu se simte în brațe, gât sau spate. De asemenea, indigestia se agravează și când stai întins. O durere de stomac, refluxul acid sau indigestia adesea urmează consumul unei mese copioase sau a anumitor alimente precum usturoi, ceapă, ciocolată sau mentă. Alcoolul poate, de asemenea, să provoace indigestie.

Prevenirea unui atac de cord

Chiar dacă durerea ta de stomac este doar indigestie, o viață de prevenție activă împotriva unui  atac de cord este indicată.

Alimentele care cauzează indigestie nu contribuie neapărat la un atac de cord, dar alimentele bogate în grăsimi saturate pot crește colesterolul LDL care înfundă arterele. Acestea sunt alimente precum carne grasă, prăjituri, unt, brânză tare și prăjeli. Pentru a-ți menține inima sănătoasă, este mai bine să folosești ulei de măsline în loc de unt sau brânză în alimentația ta. Îți vei îmbunătăți, de asemenea, sănătatea inimii mâncând pâine integrală, fructe, legume și pește.

O dietă săracă în sodiu și grăsimi, bogată în fibre, va reduce, de asemenea, tensiunea arterială.

Hipertensiunea arterială poate crește riscul unui atac de cord. Consumul regulat de alcool poate crește tensiunea arterială, așa că femeile ar trebui să consume cel mult o băutură alcoolică pe zi. Bărbații ar trebui să se limiteze la două băuturi pe zi. Grăsimea absominalaă este periculoasă și obligă inima să lucreze mai greu. Chiar dacă ai un indice corporal sănătos, medicii avertizează că existența grăsimii în zona taliei crește riscul de boală cardiacă. Un program regulat de exerciții te va ajuta să-ți gestionezi greutatea și să-ți menții inima sănătoasă.

Sursa: Health Digest