Dr. Vasi Rădulescu: 15 mituri despre cancer şi adevărul de sub ele

1 shutterstock 1031575897 jpg jpeg

Există numeroase mituri despre cancer şi este bine să ştii să deosebeşti realitatea medicală de ceea ce se spune în popor. Pe pagina sa Facebook, dr. Vasi Rădulescu trece în revistă 15 mituri despre această boală.

1. Nu există un singur tip de cancer, ci sute de tipuri care pot afecta diverse organe, ţesuturi, sisteme.

2. Niciun medic oncolog nu este într-o conspiraţie cu Big Pharma pentru a omorî pacienţii cu ajutorul chimioterapiei. Această modalitate de tratament este una dintre opţiunile actuale. Ea nu e perfectă, dar atât avem acum într-o luptă cu o entitate complexă.

3. Nu există un „remediu” ţinut în seif şi nefăcut public tocmai pentru că medicii şi companiile nu ar mai avea ce să trateze cu terapiile actuale. Dacă ar fi fost inventat, domeniile s-ar adapta, umanitatea ar câştiga enorm. Ramurile farma ar exploda, inclusiv la capitolul profit, atât de blamat de către unii.

4. Nu există niciun supliment capabil să vindece vreun cancer. Mare atenţie la reclamele mincinoase (a se vedea celebrul caz cu suplimentul promovat de Libertatea şi alte publicaţii). Suplimentele, potrivit legii, nu se pot lăuda că previn sau tratează ceva. Ele sunt adjuvante şi ar trebui oricum luate pe criterii solide.

5. Amigdalina sau fals denumita vitamină B17, promovată intens în ultima perioadă, nu tratează niciun cancer. Din contră, ea este pe lista neagră a FDA şi a altor organizaţii de control, putând avea efecte nocive.

6. Terapiile alternative nu şi-au dovedit vreo eficacitate, oricât ar crede unii în ele. Totul trebuie demonstrat cu studii solide, nu cu poveşti. De poveşti e în stare oricine. Există personaje care practică terapii quantum, au lasere aduse de la ruşi, au aparate cu energii chipurile miraculoase, când în realitate acestea sunt forme de înşelătorie. Orice bolnav de cancer trebuie să aibă încredere în medici şi să respecte recomandările lor. Întârzierea prezentării sau pierderea timpului preţios cu remedii neverificate pot însemna dezastru.

7. Vaccinurile nu provoacă cancer. Ba din contră. Vaccinul anti-HPV previne apariţia cancerului de col uterin (România e pe primul loc la cazuri şi mortalitate în Europa).

8. Cancerul nu înseamnă condamnare la moarte. Descoperite în fază incipientă, majoritatea neoplaziilor sunt vindecabile. Chiar în stadii mai avansate, există multiple abordări terapeutice. S-au descoperit o serie de molecule noi şi se fac progrese uluitoare. Apelarea la medici este deosebit de importantă.

9. Cancerul nu apare în urma vreunui şoc emoţional sau dezechilibru energetic. Sunt curente mediciniste (atenţie la ele, sunt absurde şi nocive) cum ar fi NMG (nouă medicină germanică) ce susţin că inclusiv cancerul e o formă de vindecare a corpului după un episod emoţional şi oamenii trebuie să aibă răbdare, să nu recurgă la medici. O asemenea conduită aduce moarte. Vă recomand să nu cădeţi în astfel de capcane.

10. Nicio dietă nu poate trata un cancer. Nu există vreun studiu serios aici. Alimentaţia sănătoasă, cu anumite restricţii recomandate de medic, are rol adjuvant alături de terapie, dar nu poate singură să vindece o formă de cancer. Alimentaţia sănătoasă, efectuarea de mişcare, evitarea fumatului, limitarea expunerii la poluanţi sunt principalele forme de a scădea riscul de a face în viitor un cancer, dar să nu încurcăm lucrurile.

11. Ciroza hepatică nu este cancer. Sunt afecţiuni diferite şi ciroza poate predispune la apariţia cancerului (de exemplu, hepatocarcinom).

12. Cancerul de sân apare şi la bărbat. Orice formaţiune suspectă necesită prezentare imediată la medic.

13. Nu eşti ferit de cancerului pulmonar dacă fumezi doar câteva ţigarete pe zi. Chiar şi o ţigaretă fumată zilnic va creşte riscul faţă de populaţia nonfumătoare (cândva se credea că până la cinci ţigarete pe zi nu au efecte negative în corp).

14. Cancerul nu este o pedeapsă de la Dumnezeu. Există această formulare în popor, dar dacă avem educaţie medicală bună, dacă avem grijă de noi, dacă ştim cum să ne verificăm din timp, înţelegem altfel lucrurile. Nu ne pedepseşte nimeni. Cel mai frecvent ne pedepsim singuri.

15. Cancerul nu „se ia”. Poţi sta lângă o persoană bolnavă fără probleme. E chiar indicat să faci asta. Să îi arăţi iubire. Poţi dona proiectelor care luptă pentru condiţii mai bune în spitale sau chiar construiesc spitale noi (a se vedea Dăruieşte viaţă). Poţi lupta pentru eliminarea stigmatelor în acest domeniu. Viaţa e deja grea pentru aceşti oameni. O putem, împreună, face mai uşoară. Putem, împreună, să oferim speranţă.