Doar 3% dintre români ştiu că analizele de sânge precum hemoleucograma ajută la depistarea cancerelor de sânge

1 shutterstock 441264445 jpg jpeg

Analizele de sânge sunt unele dintre cele mai uzuale teste medicale de laborator şi sunt recomandate de medic, fie pentru un control de rutină al stării de sănătate, fie pentru a diagnostica şi a urmări evoluţia unor boli. Hemoleucograma este o analiză de sânge care ajută la depistarea a numeroase boli, inclusiv anemie sau infecţii şi cancere de sânge, cum ar fi leucemia, limfomul şi mielomul şi se poate realiza gratuit, la recomandarea medicului, de către persoanele asigurate în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.

Deşi joacă un rol atât de important în evaluarea stării de sănătate şi în depistarea unor afecţiuni grave, inclusiv a cancerelor de sânge, doar jumătate dintre românii care folosesc internetul declară că au auzit de hemoleucogramă.Dintre aceştia, doar 65% ştiu ce presupune această analiză de laborator, majoritatea menţionând spontan că este doar o “analiză de sânge”. Abia 3% au menţionat că este o analiză pentru depistarea cancerelor de sânge.

La persoanele cu vârsta peste 60 de ani, care reprezintă o categorie de risc pentru numeroase afecţiuni, inclusiv cancerele de sânge, realizarea unui set de analize anuale care să cuprindă şi o hemoleucogramă ar trebuie să devină o rutină. De multe ori, însă, persoanele în vârstă au nevoie de un impuls din partea celor dragi pentru a se îngriji de sănătatea lor. În România, doar 1 din 5 adulţi îşi întreabă părinţii într-o discuţie obişnuită dacă şi-au făcut analizele de sânge gratuite, anuale.

„Analizele de sânge pot oferi informaţii cruciale despre starea de sănătate a unui pacient. Hemoleucograma ar trebui să devină o rutină anuală mai ales pentru cei cu vârsta peste 60 de ani pentru că detectarea precoce a oricărei afecţiuni, în special a cancerelor de sânge, şi începerea tratamentului într-o fază incipientă a bolii, pot creşte ratele de supravieţuire şi îmbunătăţi calitatea vieţii. Cei dragi şi mai ales copiii pot juca un rol important în protejarea sănătăţii părinţilor, din ceea ce am observat de multe ori.”, spune Dr. Dina Mergeani, Preşedinte Societatea Naţională de Medicină de Familie.

Ai grijă! este o campanie realizată de Janssen Româniaşi susţinută de Societatea Naţională de Medicina Familiei, Societatea Română de Hematologie şi de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România, pentrua atrage atenţia asupra sănătăţii noastre, a părinţilor noştri şi a importanţei analizelor de sânge pentru a detecta din timp modificările stării de sănătate.

"Am un adevărat cult pentru părinţii mei. Şi pentru părinţi în general. Exist datorită lor, sunt ceea ce sunt datorită educaţiei primite de acasă, am un set de valori solide şi pentru că ei au fost primele mele modele. Dragostea şi grija pe care le-am primit le ofer înapoi cu recunoştinţă zi după zi. Nimeni nu ne va iubi vreodată mai mult ca părinţii, nimeni nu va avea grija de noi mai bine decât au avut părinţii noştri. Aveţi grijă de părinţi. Păstraţi-i sănătoşi şi lângă voi. Analizele de sânge anuale protejează sănătatea părinţilor noştri. Oferă-le şi tu grija de care ai avut parte!", afirmă Iuliana Tudor, Ambasador al acestui demers.

Peste 900.000 de oameni din întreaga lume sunt diagnosticaţi cu o formă de cancer de sânge în fiecare an şi multe persoane nu cunosc importanţa analizelor de sânge în depistarea precoce a acestor boli grave.