De ce ne dor articulaţiile? Cele mai frecvente cauze

1 durere articulara jpg jpeg

├Äncheieturile, fie de la m├óini, fie de la picioare, sunt unele dintre cele mai importante componente ale corpului, deoarece faciliteaz─â mi┼čc─ârile ┼či deplasarea. Astfel, apari┼úia senza┼úiei de durere duce la ├«ngreunarea activit─â┼úilor zilnice!

Cauzele apari┼úiei durerii pot fi diverse, pornind de la traumatisme, infec┼úii sau inflama┼úii. Durerea poate s─â se manifeste precum o senza┼úie de arsur─â sau ca un junghi ascu┼úit, ├«n una sau mai multe articula┼úii, ┼či s─â fie ├«nso┼úit─â de umflarea zonei ┼či ├«nro┼čirea ei. Alte simptome care pot ├«nso┼úi durerea sunt oboseala, febra ┼či pierderea ├«n greutate.

Dureri cauzate de artrit─â

Sunt responsabile de majoritatea durerilor articulare, provocând inflamaţii la nivelul încheieturilor. Există peste 100 de forme de artrită, însă cel mai des întâlnite sunt:

  • Osteoartrita. Apare ├«n urma sub┼úierii cartilajului de la ├«ncheieturile m├óinilor, genunchilor sau ┼čoldurilor, ├«n urma calcifierii ├«n timp. Deoarece cartilajul are rolul de a absorbi ┼čocul mi┼čc─ârilor ┼či este ca o pernu┼ú─â pentru oase, diminuarea stratului de cartilaj duce la apari┼úia durerii ├«n timpul mi┼čc─ârilor.
  • Guta. Este un tip de artrit─â inflamatorie care se manifest─â la persoanele care au un nivel crescut al acidului uric ├«n s├ónge. Pe m─âsur─â ce nivelul cre┼čte, se formeaz─â cristale care se ata┼čeaz─â de articula┼úii, cum ar fi cele de la degetele mari, glezne sau genunchi. Durerea este prezent─â sub forma unei arsuri, zona este ro┼čie, umflat─â ┼či mai cald─â fa┼ú─â de restul corpului.
  • Artrita reumatoid─â. Este o afec┼úiune autoimun─â care afecteaz─â ├«n special ├«ncheieturile. Sistemul imunitar este dezechilibrat ┼či ├«ncepe s─â atace zona articula┼úiilor, ceea ce duce la inflama┼úia ┼úesuturilor. Primele afectate sunt ├«ncheieturile degetelor de la m├óini ┼či de la picioare, pentru ca mai apoi afec┼úiunea s─â se r─âsp├óndeasc─â la ├«ncheieturile m├óinilor, umerilor ┼či ┼čoldurilor.
  • Artrita septic─â. Apare ├«n urma unei infec┼úii cu o bacterie sau cu o ciuperc─â, a┼ča cum este Candida, care circul─â prin s├ónge ┼či se ata┼čeaz─â de ┼úesuturi. Artrita septic─â se manifest─â doar la una dintre articula┼úii, de obicei genunchiul, glezna sau ├«ncheietura m├óinii, iar printre simptome se num─âr─â durerea, umflarea, pierderea mobilit─â┼úii ┼či febra.
  • Pseudoguta. Se manifest─â prin durerile de articula┼úii, ca urmare a depunerii de cristale de calciu pe ┼úesuturile  ├«ncheieturilor. Durerile sunt puternice, apar brusc ┼či sunt ├«nso┼úite de o senza┼úie de c─âldur─â.

Cauze neinflamatorii

Pe l├óng─â afec┼úiunile ap─ârute ├«n urma proceselor inflamatorii, durerile articulare pot avea ┼či alte cauze, cum ar fi:

  • Fibromalgia. Este o afec┼úiune ap─ârut─â ├«n urma func┼úionarii deficitare a sistemului nervos ┼či de o hipersensibilitate a termina┼úiilor nervoase. Afec┼úiunea se manifest─â prin durere cronic─â care migreaz─â ├«n diferite zone ale corpului, inclusiv la articula┼úii.
  • Hemartroza. Indic─â o hemoragie ├«n cavitatea articular─â, care are loc ├«n urma unui traumatism, a unei complica┼úii post chirurgicale, a unei tulbur─âri de coagulare a s├óngelui, cum este hemofilia, sau ├«n urma dezvolt─ârii unei tumori, cum este hemangiomul sinovial.
  • Depresia. Poate p─ârea suprinz─âtor, dar unul dintre simptomele depresiei sunt durerile articulare

Cum se diagnosticheaz─â

Durerile articulare ├«nso┼úite de febr─â, pierdere inexplicabil─â ├«n greutate, senza┼úia de c─âldur─â ┼či umflarea ├«ncheieturilor impune solicitarea consultului medical. Pentru stabilirea diagnosticului este necesar un consult fizic, ├«nso┼úit de analize de s├ónge ┼či imagistic─â medical─â, cum ar fi radiografii, CT ┼či RMN.

INFO

Analizele de s├ónge pentru depistarea cauzei articula┼úiilor dureroase includ testul acidului uric ┼či a proteinei C reactive.