De ce este necesară corectarea danturii?

1 prat dentar jpg jpeg

Dantura poate fi îndreptată la orice vârstă, deşi mai devreme înseamnă mai bine. Află cum!

Înghesuiţi sau ieşiţi din linia normală a arcadelor, dinţii strâmbi afectează modul în care o persoană mestecă, vorbeşte sau zâmbeşte. Spaţiile dintre dinţi, dar şi locurile în care aceştia se suprapun fac dificilă spălarea şi, din acest motiv, creşte riscul de carii în respectivele zone. Corectarea timpurie a acestor probleme dentare se impune, nu doar din punct de vedere estetic, ci şi pentru a preveni problemele de sănătate orală.

Neconcordanţa dintre dinţi şi maxilar, vinovată

La modul cel mai general, defectele de creştere a dinţilor sunt provocate de neconcordanţa dintre mărimea dinţilor şi cea a oaselor maxilarelor. Când aceştia sunt prea mici în raport cu maxilarele, apare strungăreaţa, iar când dinţii sunt mari în comparaţie cu oasele maxilarului, cresc încălecaţi sau orientaţi spre exterior. De asemenea, dacă dinţii temporari persistă, sau dacă se pierd timpuriu, cei care ar trebui să le ia locul nu beneficiază de un spaţiu corespunzător şi cresc în poziţii nefireşti, fie prea depărtaţi, fie unii peste ceilalţi. Aceast situaţie poate fi cauzată de faptul că moştenim oasele maxilarelor de la un părinte, iar forma dinţilor de la celălalt. Dar există şi alţi factori de conjunctură care pot strica alinierea dinţilor, cum sunt bolile gingiei, cariile apărute la dinţii de lapte sau traumatismele.

Aparatul dentar poate fi mobil sau fix

Alinierea corectă a dinţilor pe arcadă este o procedură medicală, care se realizează prin purtarea unui aparat dentar fix sau mobil, în funcţie de recomandarea medicului care ţine cont, printre altele, de radiografiile dentare şi de vârsta pacientului. Acest dispozitiv pune o presiune uşoară asupra dinţilor, până când aceştia ajung în poziţia corectă. În majoritatea cazurilor, componentele aparatului dentar sunt fabricate din metal, dar elasticele şi metalele pot fi colorate, incolore sau de culoarea dinţilor. Un aparat invizibil, care există şi pe piaţa românească se fixează pe spatele dinţilor şi poate fi montat după vârsta de 12 ani.

Extracţiile pot fi necesare uneori pentru a corecta dinţii încălecaţi sau ieşiţi în exteriorul maxilarului, pentru că aparatul dentar nu are loc să-i alinieze pe maxilar.