De ce amor┼úesc m├óinile ┼či picioarele? Cele mai frecvente cauze

1 shutterstock 249142294 jpg jpeg

Amor┼úirea unui membru nu ├«ngrijoreaz─â dac─â apare ├«n urma ┼čederii ├«ndelungate cu bra┼úul sub cap sau picior peste picior, prin care sunt presa┼úi nervii periferici. C├ónd ├«ns─â acest simptom survine episodic ┼či e ├«nso┼úit de alte nepl─âceri, este cazul s─â c─âut─âm motivul.

Pe l├óng─â amor┼úelile periferice (parestezii), durerea, furnic─âturile, m├ónc─ârimile ┼či pierderea sensibilit─â┼úii pot fi semnele unei tulbur─âri neuro-musculare numit─â neuropatie periferic─â, care are la baz─â lezarea unor nervi ai m├óinilor ┼či picioarelor. Cauzele afect─ârii conducerii impulsurilor nervoase c─âtre membre sunt multiple, cea mai frecvent─â fiind declan┼čarea diabetului zaharat.

Diabetul e semnalat de furnic─âturi

Unul dintre simptomele ap─ârute adesea ├«n diabetul zaharat este amor┼úirea picioarelor, ├«nso┼úit─â de furnic─âturi ┼či de m├ónc─ârimi. ├Än acest caz, leziunile nervilor periferici sunt produse de men┼úinerea pe o perioad─â lung─â de timp a unor valori glicemice ridicate. ├Än lipsa unui tratament ┼či a unei diete corespunz─âtoare, se poate ajunge la senza┼úie de arsur─â, ├«n┼úep─âturi, crampe musculare, pierderea sensibilit─â┼úii termice, dureroase ┼či, mai t├órziu, pe aceea de control a mi┼čc─ârii.

Carenţele de vitamine, printre cauze

Unele lipsuri de vitamine sunt anun┼úate prin amor┼úirea membrelor. Este vorba despre caren┼úe ale vitaminelor E, B1, B6, B3, B12. Deficien┼úa de vitamina B12 poate duce ┼či la anemie, o alt─â cauz─â a amor┼úirii periferice. Mai mult, ├«n absen┼úa vitaminei B3 (niacin─â), care are efect antiinflamator, se pot declan┼ča procese inflamatoare ┼či diverse infec┼úii.

Info

Un aport crescut de vitamina B6, peste 2 mg pe zi, în cazul adulţilor cu o alimentaţie bogată în proteine, poate provoca amorţirea sau pierderea sensibilităţii membrelor, mai ales în cursul nopţii.

Simptom al sindromului de tunel carpian

O posibilă cauză a amorţirii mâinilor este petrecerea de timp îndelungat în faţa calculatorului sau folosirea excesivă a telefonului mobil. Solicitarea mâinii poate afecta nervul median, cel mai important în zona membrelor superioare, care trece pe sub tunelul carpian, o structură aflată la încheietură. Alte simptome apărute în cazul acestei afecţiuni sunt furnicăturile, durerea intensă, pornind uneori de la nivelul cotului până în vârful degetelor, pierderea sensibilităţii tactile.

Atenţie!

Agravarea st─ârii de amor┼úeal─â a m├óinilor ┼či picioarelor necesit─â:

- un control medical am─ânun┼úit ┼či depistarea precoce a cauzei exacte;

- evitarea sau reducerea consumului de sare ┼či de gr─âsimi;

- renun┼úarea la fumat, ├«ntruc├ót afecteaz─â circula┼úia s├óngelui ┼či irigarea nervilor.

Cum se depisteaz─â cauza?

Pentru g─âsirea motivului precis al apari┼úiei senza┼úiei de amor┼úire a membrelor, pe l├óng─â o examinare fizic─â, medicul curant va mai recomanda teste de s├ónge pentru detectarea diabetului, a caren┼úelor vitaminice, a disfunc┼úiilor hepatice ori renale, a tulbur─ârilor metabolice sau de imunitate. Este posibil s─â fie indicat─â ┼či realizarea unui test ca electromiografia (EMG), prin care se analizeaz─â activitatea electric─â a mu┼čchilor. Aceasta poate fi anormal─â ├«n cazul unor leziuni ale sistemului nervos periferic manifestate la nivelul m├óinilor ┼či picioarelor. Un alt tip de analiz─â medical─â este determinarea vitezei a impulsului ├«ntr-un nerv, un test electric realizat cu electrozi asem─ân─âtori celor folosi┼úi la o electrocardiogram─â.