Cum se manifestă parodontoza. Sfaturi pentru a o preveni

1 shutterstock 257065609 jpg jpeg

Ştiai că tot mai multă lume se confruntă cu boala parodontală? Aceasta este o afecţiune cronică a ţesuturilor care susţin dinţii, şi are la bază acumularea bacteriilor în cavitatea bucală. Numită frecvent şi parodontită, boala este cauzată în principal de infecţii bacteriene, responsabile de distrugerea progresivă a parodonţiului (aparat de susţinere a dinţilor format din ţesuturi moi şi osoase).

Prezenţa tartrului pe dinţi favorizează acumularea şi înaintarea plăcii dentare, iar toate acestea conduc la formarea bacteriilor în pungile parodontale. În plus, dacă nu este tratată la timp, parodontoza poate „mânca” osul maxilarului până când dintele, care nu va mai fi susţinut, va începe să se mişte şi, într-un final, va cădea. De altfel, boala parodontală  a fost în trecut una dintre principalele cauze ale pierderii premature a dinţilor. 

Care sunt cauzele care duc la parodontoză?

Parodontoza este un proces infecţios, profund generat de placa dentară. Este alcătuită din bacterii şi toxine şi este principala cauză a răspunsului inflamator al ţesuturilor gingivale. Spălatul corect al dinţilor ajută la eliminarea acesteia, dar odată ce ai uitat, aceasta se reface după fiecare masă.Trebuie să mai ştii că, dacă nu este îndepărtată în 2-3 zile, placa se mineralizează şi devine tartru, iar acesta poate fi îndepărtat numai la un cabinet dentar.

Parodontoza poate fi favorizată de factori secundari, cum ar fi: un sistem imunitar slăbit, malnutriţia , igiena dentară precară, fumatul şi dinţii strâmbi, care nu permit o igienă adecvată. „Pe lângă faptul că este o cauză a halitozei, parodontoza strică estetica şi armonia zâmbetului, deoarece poate provoca gingivită, sângerări gingivale, recesiune gingivală cu expunerea rădăcinii şi, într-un final, pierderea dinţilor. Toxinele bacteriene şi propriul nostru sistem imunitar care răspunde la infecţie duc mai întâi la gingivită, şi apoi la distrugerea osului şi a ligamentului parodontal. Totul se finalizează cu pierderea dinţilor.”, aflăm de la dr. Lorelei Nassar, medic specialist în cadrul clinicii care-i poartă numele.

Cum recunoşti parodontoza? Care sunt semnele şi simptomele parodontitei?

Simptomul este ceva ce simte pacientul, semnul este în schimb detectat de medic, fără a fi neapărat avertizat de pacient. Ştiai că dacă nu este depistată la timp, boala parodontală poate duce la extracţia unor dinţi irecuperabili, care au o resorbţie osoară avansată şi mobilitate dentară marcată? Totuşi, dacă ţi se întâmplă să ajungi într-o astfel de situaţie, trebuie să ştii că tendinţele actuale, minim invazive şi conservatoare pentru dinţii lipsă, implică înlocuirea acestora cu ajutorul implantului dentar.

Semnele şi simptomele parodontitei includ:

Gingii roşii, inflamate şi chiar dureroase;

Recesiuni gingivale (gingia se micşorează);

Spaţiu mărit între dinţi - atât din cauza scăderii stabilităţii dentare, cât şi ca urmare a faptului că gingia se micşorează;

Abcese parodontale;

Sângerarea la periaj şi la folosirea aţei dentare;

Gust metalic în gură;

Halitoza;

Pierderea dinţilor;

Modificări ale ocluziei (muşcăturii).

Suferi de parodontoză?

„Probabil vei spune că nu, dar ştiai că 3 din 5 pacienţi care ne calcă pragul clinicii sunt diagnosticaţi cu parodontoză? Evident, fără ca ei să ştie acest lucru, deoarece această boală foarte neplăcură nu are simptome, nu generează dureri. Parodontoza este un inamic tăcut de cele mai multe ori. Astfel că, multe persoane nu ştiu că suferă de această afecţiune, că boala s-a instalat şi, mai mult, că se agravează de la o zi la alta. Parodontoza este produsă de un grup de microbi care devin din ce în ce mai virulenţi, iar aceşti microbi atacă exact zona de legătură dintre gingie şi dinte. Corpul nostru ne trage de mânecă, ne dă un semnal de alarmă, să mergem la medic. Cu alte cuvinte, putem spune că parodontoza este răspunsul corpului nostru la avansarea infecţiei bacteriene.”, punctează dr. Lorelei Nassar, specialist cu o vastă experienţă în domeniu.

Trebuie să ştii că, parodontoza nu se transmite, dar bacteriile care o provoacă, cu siguranţă, da.„În condiţiile în care există aceşti microbi şi sunt deja virulenţi, imunitatea corpului este slăbită. Astfel că, se acumulează şi mai mulţi microbi. Dintele se mişcă, pare mai lung decât ceilalţi, dar de fapt, el nu este mai lung, în realitate este afectat de parodontoză. În jurul lui s-a format deja o pungă parodontală şi colcăie de microbi, şi în loc de aceste fibre care susţin dintele foarte bine ancorat în alveola lui, se află un ţesut moale şi bolnav, care îl împinge afară. Astfel, apare această  iluzie de falsă erupţie. Dinţii apar mai distanţaţi, pot să se creeze spaţii între ei. De aceea, subliniez încă o dată, necesitatea controlului periodic cu radiografie.”, adaugă dr. Nassar.

Ce măsuri să iei, pentru a preveni apariţia parodontozei?

Obligatoriu trebuie făcut un control dentar,cel puţin o dată pe an (recomandat la 6-12 luni),pentru a îndepărta placa şi tartrul;

Foloseşte periuţe de dinţi cu păr moale - un remediu bun pentru a evita iritarea şi mai mult a gingiilor umflate şi inflamate;

Renunţă la fumat;

Foloseşte o apă de gură antiseptică;

Spală-ţi întotdeauna dinţii după fiecare masă;

Alternează pastele de dinţi abrazive (cu efect de albire ) cu paste de dinţi mai delicate;

Foloseşte aţa dentară cel puţin o dată pe zi, pentru a îmbunătăţi curăţarea dinţilor.

Cum se tratează parodontita?Scopul principal al dentistului în tratamentul parodontitei este curăţarea bacteriilor din pungile din jurul dinţilor, şi prevenirea distrugerii ulterioare a osului şi a ţesutului.Totodată, pentru cele mai bune rezultate, trebuie menţinută o igienă orală bună, atât în timpul tratamentului, cât şi după finalizarea acestuia.