Vocea ne poate semnala o boală gravă

1 2 jpg jpeg

Cancer tiroidian

Specialiştii spun că cei care au tumori pe glanda tiroidă pot remarca o slăbire a vocii, pentru că nervii din laringe şi corzile vocale pot fi paralizate. Cancerul tiroidian distruge de obicei una din cele două corzi vocale, iar rezultatul va fi o voce foarte slabă, şoptită.

Reflux gastric

O voce puţin răguşită, dimineaţa, poate fi semn de reflux gastric. Acidul gastric ajunge în esofag, irită gâtul şi laringele, iar problema poate duce chiar la inflamarea corzilor vocale, ducând la o voce răguşită.

Cancer al laringelui

Şi asta nu e tot. O voce dogită, răguşită, poate fi şi un semn de boli benigne la nivelul gâtului sau chiar de cancer al laringelui.

Sinuzită cronică

Pe de altă parte, vocea nazală este de obicei rezultatul sinuzitei cronice. Tonul specific răcelilor şi nasului înfundat modifică foarte mult vocea, pentru că blochează fluxul de aer, care nu mai poate trece prin fosele nazale. De asemenea, cei care au mereu o voce nazală pot suferi şi de vreo alergie.

Parkinson

Vocea slabă este întâlnită deseori la bolnavii de Parkinson. Aproximativ 90% dintre aceştia suferă diferite modificări ale vocii. Ei nu se mai pot monitoriza corect şi au impresia că vorbesc normal, tare, cu inflexiuni, când de fapt vocea lor este slabă, monotonă.

Probleme cu glanda tiroidă

În schimb, o voce mai groasă sau foarte slabă poate însemna o problemă cu glanda tiroidă. Dacă nu funcţionează bine, tiroida poate duce la tulburări hormonale, care schimbă vocea, de obicei o îngroaşă. Acesta este un semn al hipotiroidismului, la fel şi vocea răguşită, aspră.