Vitamina E poate fi periculoasă pentru creier

1 2 jpg jpeg

Accidentul vascular cerebral hemoragic este cel mai rar tip de accident cerebral şi se produce în momentul în care un vas de sânge care alimentează creierul explodează afectând grav acest organ. La nivel general, riscul de accident cerebral hemoragic este mic, de unul la 1.250, în cazul persoanelor care iau suplimente cu vitamina E.

Totuşi, autorii studiului, cercetătorii de la Harvard Medical School din Boston (SUA), au descoperit că vitamina E poate reduce cu 10% riscul de accident cerebral ischemic, cea mai întâlnită formă de accident cerebral. Accidentul cerebral ischemic - manifestat prin cheaguri care împiedică sângele să ajungă la creier - reprezintă 70% din totalul accidentelor cerebrale.

Specialiştii spun, însă, că un stil de viaţă sănătos, menţinerea unei tensiuni arteriale scăzute şi a unui nivel scăzut de colesterol sunt măsuri mai eficiente de prevenire a accidentului cerebral ischemic decât administrarea de vitamina E.

Specialiştii spun că mai sunt necesare studii pentru a afla mecanismul din spatele acestor asocieri, dar şi nivelul la care vitamina E devine periculoasă.