VIDEO: Totul despre sindromul picioarelor neliniştite

1 2 jpg jpeg

Deseori, sindromul picioarelor neliniştite este trecut cu vederea, iar persoanele afectate sunt percepute ca fiind stresate sau prea nervoase pentru a sta locului. Primul semn că ai o astfel de tulburare: simţi că nu-ţi poţi controla mişcarea picioarelor. Mai poţi simţi furnicături sau chiar durere în picioare. Simptomele se agravează atunci când te odihneşti: seara după serviciu, în timpul nopţii ori în maşină. Cu cât stai mai mult, cu atât simptomele se agravează: începi să simţi o nervozitate şi să ai crampe musculare. Soluţia: trebuie să începi să te mişti, pentru a scăpa de disconfort.

Nicio vârstă nu este ferită

Acest sindrom poate apărea la orice vârstă, însă se agravează odată cu trecerea anilor. Un copil care se plânge de dureri de picioare sau care nu stă liniştit pe scaun este posibil să dezvolte acest sindrom până la vârsta adultă. Cauzele apariţiei acestei afecţiuni sunt încă neelucidate. De vină pot fi stresul şi deficienţa de fier. În alte cazuri, genele sunt responsabile.

Cum poţi afla dacă ai boala?

Simptomele sindromului picioarelor neliniştite se agrează cu timpul şi te pot ţine treaz în fiecare noapte. Pentru punerea diagnosticului, nu există un test specific. Doar medicul îţi poate pune un diagnostic, dacă a eliminat (în urma testelor de sânge) alte afecţiuni.

Masajul, un tratament bun

Dacă ai deficit de fier, suplimentele cu acest mineral te vor ajuta. Dacă nu lipsa fierului este cauza ”neliniştii” picioarelor tale, atunci poţi încerca cu masaj de relaxare sau cu analgezice (la recomandarea medicului). În cazul acestui sindrom, este bine să renunţi şi la cafea, care produce o stare de nelinişte.