VIDEO Tot mai multe cazuri de cancer

1 2 jpg jpeg

O creştere a numărului cazurilor de cancer va atrage după ea şi creşterea numărului deceselor, în ciuda progreselor majore care s-au înregistrat în privinţa tratamentelor propuse.

Astfel numărul deceselor va ajunge de la 8,2 milioane în 2012 la 13 milioane în 2030. Acelaşi raport precizează că mai bine de jumătate din formele de cancer existente ar putea fi evitate dacă ,,informaţiile actuale ar fi corect puse în practică”.

Raportul a fost realizat de 250 de experţi din 40 de ţări şi a fost publicat de Centrul Internaţional al Cercetării Cancerului, o agenţie de profil a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), cu sediul la Lyon.

Directorul general al OMS, Margaret Chan a precizat că ,,ţările cu venituri scăzute şi medii vor fi, cu siguranţă, cele mai afectate, deoarece multe dintre acestea nu au dotările necesare pentru a face faţă acestei escaladări a numărului bolnavilor de cancer”.

Cancerul pulmonar, cele mai multe decese

Cancerul pulmonar se situa pe primul loc în privinţa numărului de cazuri diagnosticate în 2012. Adică, 1,8 milioane de cazuri, ceea ce înseamnă 13% din totalitatea formelor de cancer diagnosticate.

El este urmat de cancerul la sân (1,7 milioane, adică 11,9%) şi de cancerul de colon (1,4 milioane, adică 9,7%). Cele mai multe decese s-au înregistrat, în 2012, în rândul celor diagnosticaţi cu cancer pulmonar (1,6 milioane, adică 19,4% din totalitatea formelor de cancer).

Urmează apoi cancerul de ficat cu 800.000 de decese, adică 9,1% şi cancerul de stomac, 700.000 de decese, adică 8,8%.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, peste 60% dintre cazuri şi 70% din proporţia deceselor survin de fapt în Africa, Asia şi America de Sud. Această tendinţă, spun ei, s-ar putea schimba în următorii ani.

,,Având în vedere creşterea şi îmbătrânirea populaţiei, dar şi dezvoltarea factorilor de risc, cum este fumatul, situaţia ar trebui să se agraveze în următoarele decenii, reprezentând o provocare majoră pentru sistemele de sănătate din ţările cu venituri mici şi medii”, se precizează în raport.

Citeşte şi:

6 simptome care ar putea anunţa un cancer

Concepţii greşite despre cancerul la sân

Băutura care creşte riscul de cancer endometrial

Tot ce trebuie să ştii despre cancerul pulmonar

Fumatul şi alcoolul, factor favorizant

Pe lângă formele de cancer asociate în mod tradiţional cu infecţiile (cancer de ficat, de stomac şi de col uterin), se adaugă cancerul pulmonar, de sân şi de colon, asociate cu factori de risc precum tabagismul, alcoolismul, obezitatea, lipsa de mişcare şi consumul de alimente procesate, fenomen tot mai răspândit în ţările bogate.

Aproape jumătate din cele 14 milioane de noi cazuri observate în 2012 au fost înregistrate în Asia, mai ales în China. În Europa s-a înregistrat un sfert din acestea, în statele Unite o cincime, iar în Africa şi Orientul Mijlociu doar 8%.

Măsuri de prevenire

Printre măsurile preconizate pentru prevenirea creşterii alarmante a numărului de noi diagnosticări cu cancer se numără campaniile de vaccinare împotriva hepatitei B, dar şi împotriva anumitor tipuri de virusuri, cum este şi papiloma, cel ce cauzează cancerul de col uterin.

Depistarea precoce, inclusiv prin metode mai puţin sofisticare utilizate în ţările în curs de dezvoltare (cum ar fi diagnosticarea cancerului de col uterin prin metoda crioterapiei, pentru tratarea leziunilor precanceroase, utilizată cu succes în India şi Costa Rica) este de asemenea recomandată în conţinutul raportului.