VIDEO: Simptomele celor mai frecvente afecţiuni ale ochilor

1 2 jpg jpeg

C├ónd e┼čti obosit, e normal s─â vezi ├«nce┼úo┼čat. Dac─â ├«ns─â sim┼úi un disconfort permanent, chiar dac─â te-ai odihnit, atunci ar trebui s─â te ├«ngrijorezi. Iat─â ce po┼úi avea ├«n func┼úie de simptome!

Dac─â nu vezi bine la distan┼ú─â, este posibil s─â ai miopie. ├Än cazul ├«n care vezi ├«nce┼úo┼čat ┼či ├«n apropiere, ┼či de la distan┼ú─â, e posibil s─â ai o inflama┼úie a retinei, o afec┼úiune a corneei, astigmatism sau cataract─â. Ac┼úiune: programeaz─â-te imediat pentru o consulta┼úie oftalmologic─â.

Te-ai r─ânit recent la ochi ┼či ai ├«nceput s─â vezi puncte negre sau lumini puternice?

E posibil să fie vorba de o dezlipire de retină, care poate duce la pierderea vederii. Acţiune: mergi la un serviciu de urgenţe.

Îţi simţi ochii uscaţi?

Dac─â por┼úi lentile, atunci ochii se usuc─â din cauza lor. Ochii usca┼úi pot fi simptom al unei conjunctivite, al afec┼úiunii denumite ÔÇ×sindromul ochiului uscatÔÇŁ, al artritei reumatoide sau al blefaritei (inflama┼úie a pleoapei). Ac┼úiune: programeaz─â-te imediat pentru un consult.

Ai ochii ro┼čii, te dor ┼či sim┼úi c─â nu mai vezi bine?

Poate fi un glaucom, cauzat de tensiunea crescută de la nivelul ochilor, care poate duce la orbire. Acţiune: mergi imediat la medic!

Vezi dublu?

Dacă ai diabet, poate fi vorba de o retinopatie diabetică. Vederea dublă mai poate fi un simptom al deformării corneei ori al unei tumori în zona capului. Acţiune: mergi de urgenţă la medic!

Ai ochii ro┼čii, sensibili la lumin─â ┼či vezi puncte negre?

E posibil să ai o inflamaţie în zona ochilor. Acţiune: mergi de urgenţă la medic!

Ochii sunt ro┼čii, pleoapele sunt umflate ┼či ai secre┼úii apoase?

Poate fi vorba despre o conjunctivit─â alergic─â, viral─â sau bacterian─â. Ac┼úiune: p├ón─â c├ónd ajungi la medic, nu-┼úi atinge ochii ┼či ├«ncearc─â s─â te speli c├ót mai des pe m├óini. De ajutor sunt solu┼úiile speciale de cur─â┼úate, pe care le g─âse┼čti ├«n orice farmacie.