VIDEO: ┼×i b─ârba┼úii fac varice

1 2 jpg jpeg

Dac─â la femei, apari┼úia varicelor este declan┼čat─â ├«n nenum─ârate cazuri de sarcin─â ┼či de regul─â apare dup─â v├órsta de 30 de ani, ├«n cazul b─ârba┼úilor varicele apar dup─â 40 de ani.

Motivele sunt adesea kilogramele ├«n exces, stilul de via┼ú─â sedentar ┼či statul ├«n picioare pentru mult timp.

Statisticile arată un număr îngrijorător de cazuri de varice în rândul femeilor, estimându-se că aproape 80% dintre femei au fost diagnosticate cu boala venoasă cronică. De reţinut! Cercetările în domeniu au scos la iveală că femeile sunt de patru ori mai predispuse să sufere de varice, spre deosebire de bărbaţi.

1 2 jpg jpeg

Indiferent de sex sau de vârstă, boala venoasă cronică ameninţă tot mai mult sănătatea picioarelor, având o evoluţie rapidă, dar tăcută, motiv pentru care majoritatea pacienţilor ajung la medicul specialist într-o fază avansată a bolii, deoarece au ignorat micile simptome care anunţau apariţia varicelor.

Femei sau bărbaţi, tineri sau bătrâni, în general, pacienţii nu se alarmează atunci când resimt o senzaţie de greutate în picioare, arsuri sau dureri, umflături ale gleznelor sau chiar mâncărimi ale venelor. De la aceste simptome simple se poate ajunge la alte manifestări cu mult mai grave, precum afectarea pielii sau apariţia unor răni deschise, chiar sângerânde numite ulcere venoase.

De┼či este o afec┼úiune asociat─â, ├«n general, femeilor, boala venoas─â cronic─â afecteaz─â aproape 20% dintre b─ârba┼úi. Sedentarismul, orele prelungite de stat la birou, statul ├«ndelungat ├«n picioare, greutatea peste limita normal─â ┼či chiar constipa┼úiile, sunt principalele cauze care favozireaz─â instalarea varicelor la b─ârba┼úi. ├Än general, b─ârba┼úii tind s─â nu se alarmeze la o simpl─â durere sau senza┼úie de arsur─â ori m├ónc─ârime la nivelul gambelor, ├«ns─â odat─â ce aceste simptome devin repetitive ┼či creaz─â un real disconfort, se recomand─â un consult medical pentru a determina cauza acestor simptome.

Ce ri┼čti dac─â nu tratezi boala

Pacien┼úii care nu consult─â medicul specialist odat─â ce au resim┼úit simptomele bolii venoase cronice se expun unor complica┼úii severe, care pot pune ├«n pericol s─ân─âtatea acestora. Atunci cand venele varicoase nu sunt tratate, exist─â riscul apari┼úiei unor cheaguri de s├ónge care pot duce la accidente ischemice (lipsa irig─ârii cu s├ónge a unui anumit organ) la nivel cerebral, pulmonar sau al altor organe interne importante. Tromboza veneoas─â profund─â, boala care se datoreaz─â printre altele ┼či varicelor netratate la timp ┼či corect, are ca rezultat formarea acestor cheaguri de s├ónge ┼či poate cauza nu doar afectarea membrelor inferioare, ci ┼či a altor organe importante, precum inima, creier, pl─âm├óni, rinichi.