VIDEO: Semnele bolilor se citesc pe corp

1 2 jpg jpeg

La controale de rutină, o dată la şase luni, medicul de familie ar trebui să observe acele schimbări ale aspectului tău ce indică predispoziţia spre o anumită boală sau debutul unor afecţiuni.

Totuşi, nimeni nu îţi cunoaşte corpul mai bine ca tine. De aceea, atunci când medicul trece cu vederea anumite modificări este bine ca tu să i le semnalezi.Unele dintre semne nu indică pericole pentru sănătatea ta, dar altele ar trebui să te trimită urgent la medicul de familie ori la un medic specialist.

Păr colorat în şuviţe? Poate fi colon iritabil!

Şuviţele decolorate sau depigmentate, apărute în mod natural, fără folosirea unor produse chimice de vopsit, sunt semnul unor severe deficienţe nutriţionale, ca de pildă lipsa proteinelor din alimentaţie sau a fierului.

Apectul de păr în şuviţe, de obicei blonde, albe şi roşcate, este frecvent la copiii subnutriţi din ţările slab dezvoltate. Dar şi sindromul de colon iritabil poate produce „şuviţarea” părului, fiindcă această dereglare produce uneori consumarea rezervelor de proteine ale organismului.

Loviturile produc pete albe pe unghii

Petele neregulate ce apar uneori pe suprafaţa unghiilor, denumite de medici leuconichia, sunt de obicei semne inofensive.

Ele indică faptul că unghiile tale au suferit lovituri minore dar, în unele cazuri, semnele de culoare albă pot indica apariţia negilor unguali, a psoriazisului, a eczemelor sau a infecţiei cu ciuperci (onicomicoze) care pot deteriora unghiile.

Ochii galbeni indică boli de ficat

Când zona albă a globului ocular devine galbenă, de vină este bilirubina, un pigment galben-portocaliu prezent în sânge în cantităţi mari când ficatul este afectat.

Ochii galbeni avertizează că eşti suspect de hepatită de tip A, de ciroză sau chiar de cancer hepatic. Globul ocular îngălbenit este şi un simptom al febrei galbene, boală tropicală produsă de o muşcătură de ţânţar.

Limba arată când ai temperatură

Produsele pentru igiena gurii pot schimba culoarea limbii. De pildă, poţi constata că ţi s-a albit limba după ce ai folosit apă de gură. Este o simplă reacţie la peroxidul conţinut de acest produs de igienă.

Atunci când nu foloseşti apă de gură cu peroxid, dar ai limba albă, poate fi semnul febrei sau al faptului că ai avut recent temperatură. Şi lipsa fibrelor din dietă (se găsesc în special în fructe, legume, cereale integrale şi sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a preveni şi trata constipaţia) şi fumatul produc albirea limbii.

Aluniţele modificate, cancer de piele

Cancerul de piele (melanomul), poate fi recunoscut dacă eşti atent la câteva detalii. Melanomul este o excrescenţă cu un volum şi cu margini asimetrice. Culoarea nu este uniformă, ci are mai multe nuanţe.

Ţine cont de faptul că se poate ajunge la melanom prin evoluţia unei aluniţe care îşi modifică forma, culoarea, grosimea, care se extinde, sângerează, generează mâncărimi sau face crustă.

Hemoragiile se văd în pupilele mărite

Schimbarea bruscă a mărimii pupilelor poate fi semnul unei hemoragii cerebrale, al unei tumori pe creier sau al unei afecţiuni de tipul meningitei şi encefalitei. Este indicat ca, atunci când observi că ai pupilele mărite, să te adresezi medicului.

În cazul în care ai suferit un traumatism la ochi sau la cap, dacă ai dureri de cap şi greaţă, vedere tulbure sau dublă, dacă ai febră, sensibilitate la lumină, ai nevoie de un consult medical specializat. Mergi la medic şi dacă, pe lângă pupilele mărite, ai dureri puternice de ochi şi nu mai vezi bine.

Doctor Click! vă sfătuieşte

Examenul clinc al bolnavilor atestă că parabola biblică „Ochiul este oglinda sufletului şi a corpului” este reală.

Modificările culorii sau aspectului ochilor pot sugera existenţa unei boli. Vasele sanguine sparte la nivelul conjunctivei sunt semnul unei infecţii bacteriene sau virale, conjunctivele alb-albăstrui sunt semnul unei anemii, irisul marcat de un inel alb indică nivelul crescut al colesterolului, iar clipitul poate trăda o stare de oboseală accentuată.