VIDEO: Semne care anunţă diabetul

1 2 jpg jpeg

Din ce în ce mai mulţi oameni suferă de diabet. Fie că se moşteneşte, fie că este cauzat de alimentaţia necorespunzătoare, boala trebuie depistată la timp pentru prevenirea complicaţiilor.

Diabetul zaharat este cauzat de valorile crescute ale glucozei în sânge. Este o boală autoimună, caracterizată prin distrugerea pancreasului endocrin de către anticorpii dirijaţi contra celulelor care secretă insulină.

Semnele care ar trebui să te trimită la medic sunt:

- oboseală, apatie

-

-

-

piele uscată, cu senzaţie de mâncărime

-

pierderea sensibilităţii la nivelul extremităţii (picioare)

Diabetul evoluează rapid la de la deshidratare la comă diabetică. Riscul de a deveni diabetic este crescut atunci când un membru al familiei suferă de această boală.

Tipurile de diabet

Diabetul de tip I este numit şi diabet juvenil. Este cea mai frecventă formă întâlnită la copii, dar poate apărea şi la adulţi. Acest tip de diabet zaharat este insulino-dependent: bolnavul trebuie să-şi monitorizeze permanent glicemia şi să-şi facă zilnic injecţii cu insulină. Printre cauze se numără moştenirea genetică, factorii de mediu şi anumiţi factori infecţioşi.

Diabetul de tip II afectează mai ales persoanele de peste 40 de ani şi, de obicei, poate fi controlat prin dietă, exerciţii fizice şi medicaţie orală. Este consecinţa unei „rezistenţe” a organismului la insulină.