VIDEO: Pofta de mâncare, barometrul sănătăţii tale

1 2 jpg jpeg

Pofta de mâncare este un adevărat reper al stării de sănătate, căci o foame în exces sau, dimpotrivă, o lipsă a apetitului înseamnă că aceasta „scârţâie”. Iată ce boli şi ce carenţe nutritive se pot ascunde în spatele dorinţei de a mânca, mai mult sau mai puţin, cât şi în spatele poftei pentru un anumit aliment. Stresul scade apetitul

Potrivit medicului endocrinolog Cristina Spiroiu, scăderea poftei de mâncare este asociată cu depresia atunci când „este însoţită şi de scăderea generală a interesului pentru activităţile cotidiene”.

Lipsa apetitului apare şi la persoanele care suferă din cauza stresului, fiind însoţită de insomnii, de ameţeli şi de dureri de cap. Pofta de mâncare este scăzută şi în cazul sindromului colonului iritabil (alături de crampe abdominale şi stări de vomă), dar şi atunci când în organism există infecţii (foamea este inhibată de substanţele biologic active pe care corpul le produce în aceste stări, de tipul citokinelor).

Semne de întrebare asupra sănătăţii tale trebuie să‑ţi pună şi o senzaţie de foame exagerată. Astfel, dacă-ţi este mereu sete, mănânci foarte mult, dar nu te îngraşi ci, dimpotrivă, slăbeşti, este posibil să suferi de diabet zaharat.

O altă suferinţă asociată cu o foame crescută este bulimia. Cum intensitatea arderilor este corelată cu foamea, apetitul creşte la persoanele care fac efort fizic sau la cele expuse la frig, spune medicul endocrinolog Cristina Spiroiu.

„Şi hipertiroidienii au un apetit crescut. În aceste condiţii, ei scad în greutate, căci nu pot mânca atât cât consumă”, completează medicul.

Şi atunci când îţi este poftă de anumite alimente, înseamnă că organismul suferă. Astfel, pofta de dulce apare din cauza oscilaţiilor de glicemie (hipo/hiperglicemie) sau a lipsei de magneziu ori de crom.

Dorinţa de a mânca alimente sărate este asociată cu carenţa de sodiu, dar şi de calciu şi de potasiu. Cât despre pofta de sărat, ea poate fi semn de hipertensiune arterială. La rândul ei, nevoia de a consuma carne poate fi dată de o lipsă a proteinelor şi de carenţa de fier. Pofta de lactate poate semnala lipsa de calciu, iar cea de cafea carenţa de sulf şi de fier.

Dragostea ţine de foame

Atunci când eşti îndrăgostit, creierul este inundat de endorfine (hormoni ai fericirii), de aceea organismul nu mai are nevoie de nimic altceva, nici măcar de mâncare. „Aşa se explică lipsa poftei de mâncare la persoanele care iubesc”, spune medicul endocrinolog Cristina Spiroiu.

Cât despre pofta de mâncare în exces, întâlnită, de exemplu, după o despărţire, aceasta se explică prin faptul că persoana părăsită mănâncă pentru a obţine o senzaţie plăcută (tot prin eliberarea de endorfine, de către creier) care să atenueze suferinţa. De aceea, scena din filme în care iubita recent părăsită plânge şi mănâncă o îngheţată uriaşă nu trebuie să ne mire.