VIDEO: Iată afecţiunile pielii ce ne dau bătăi de cap vara!

1 2 jpg jpeg

Multe dintre petele cauzate de expunerea la soare nu sunt periculoase, principalul dezavantaj fiind cel estetic. Totu┼či, dac─â apar leziuni pigmentare care ├«┼či modific─â forma sau culoarea, e indicat consultul dermatologic.

Melasma. Reprezint─â hiperpigmentarea aparut─â la nivelul zonelor expuse luminii soarelui, mai ales la nivelul frun┼úii, obrajilor sau buzei superioare. Se manifest─â prin pete ├«ntunecate, cu aspect ÔÇťmurdarÔÇŁ, mai frecvent la persoanele care utilizeaz─â anticoncep┼úionale, la gravide sau la persoanele cu pielea ├«nchis─â la culoare.

Tratament: Crioterapie, laserterapie, aplicaţii de creme depigmentante cu hidrochinonă, microdermabraziune.

Pistruii se pigmenteaz─â dup─â expunerea la soare ┼či sunt un semnal de alarm─â care indic─â existen┼úa unui ten sensibil. M─âsurile de fotoprotec┼úie trebuie intensificate la persoanele care au pielea alb─â, ochii de culoare deschis─â ┼či prezint─â pistrui.

Tratament: Peeling chimic, laser.

Pete maronii. Acestea apar ca urmare a existen┼úei la nivelul pielii a unei ciuperci a c─ârei dezvoltare este favorizat─â de c─âldur─â ┼či transpira┼úie ┼či care las─â dup─â bronzare un aspect p─âtat, foarte frecvent ├«nt├ólnit la nivelul spatelui, umerilor sau pieptului. Aceste pete pot fi maronii sau albicioase, uneori acoperite de scuame (coji┼úe) fine, cu aspect ÔÇťf─âinosÔÇŁ.

Preparate antifungice (împotriva ciupercilor de pe piele) aplicate zilnic timp de câteva săptămâni.Uniformizarea aspectului pielii se realizează printr-o reexpunere la soare.

,,Pete de ficatÔÇŁ sau lentigine. Apar pe fa┼úa sau pe dosul m├óinilor, sunt mai mari ca pistruii, uniform colorate, rotund-ovalare, maronii sau brune. Impropriu numite ÔÇťpete de ficatÔÇŁ, ele apar la persoanele peste 40 de ani, f─âr─â a avea o leg─âtur─â cu afec┼úiunile hepatice sau cu alte boli interne. Aceste pete sunt permanente.

Laserterapie, azot lichid, lumina intens pulsat─â (IPL).

Cum prevenim aceste afecţiuni

Pentru a preveni apari┼úia petelor cauzate de soare se recomand─â aplicarea unei creme-ecran solar (crem─â fotoprotectoare) cu 20 de minute ├«nainte de plaj─â, re├«nnoirea aplic─ârii la fiecare dou─â ore sau la ie┼čirea din ap─â ├«n cazul cremelor care nu sunt rezistente la ap─â ┼či evitarea expunerii la soare ├«ntre orele 11 ┼či 16.