VIDEO: Cum ne afectează sedentarismul

2 jpg jpeg

Lipsa de mişcare pe care o implică munca la birou dar şi mersul cu maşina sau cu mijloacele de transport în comun afectează, în general, populaţia cu vârste între 25 şi 60 de ani, iar printre cele mai frecvente consecinţe sunt durerile musculare, de cap şi de spate.

Majoritatea acestor suferinţe apar din cauza posturii incorecte şi a contracturilor musculare. Din fericire, durerile apărute în acest fel încetează în momentul în care şi contractura musculară dispare.

Durerea cronică, o consecinţă

Pe termen lung însă, sedentarismul poate provoca durere cronică. Acest lucru se întâmplă deoarece din lipsă de activitate fizică se ajunge la scăderea masei musculare şi a tonusului muscular. De exemplu, lipsa forţei musculare în zona abdominală duce la dureri cronice în zona lombară.

Cu timpul, apar şi modificări la nivelul coloanei vertebrale, în special în zona lombară precum şi alte tulburări de statică vertebrală, adică de poziţie a vertebrelor şi, în final, la afecţiuni ale coloanei vertebrale cum ar fi: lombalgiile cronice, herniile de disc sau spondilozele.

Surtează durata vieţii

Un studiu efectuat în Australia a arătat că fiecare oră de “relaxare în faţa televizorului” creşte cu 18% riscul de deces din cauza unei boli cardiovasculare.

În plus, potrivit aceluiaşi studiu, cei care petrec zilnic patru ore sau mai mult uitându-se la televizor prezintă un risc cu 80% mai mare de a deceda din cauza unei maladii cardiovasculare, comparativ cu cei care se uită la televizor timp de maximum două ore pe zi, independent de alţi factori de risc precum fumatul, colesterolul mărit, alimentaţia nesănătoasă, hipertensiunea arterială şi depunerile de grăsime în jurul taliei.

Contribuie la instalarea osteoporozei

Studiile efectuate asupra astronauţilor au arătat că atrofierea musculară, dată de lipsa activităţii fizice antrenează şi decalcifierea osoasă. Acest lucru se întâmplă fiindcă reacţia organismului este de a reduce ţesutul muscular atunci când respectivul muşchi nu este folosit.

Studiile arată că, în trei luni, dacă fibra musculară nu este folosită, poate determina pierderi de 15% din densitatea minerală osoasă. Prin urmare, persoanele care au risc de osteoporoză, adică femeile aflate la menopauză şi bărbaţii trecuţi de 65 de ani trebuie să aibă activitate fizică zilnic pentru o menţine o bună calitate a osului şi musculaturii, dar trebuie evitate traumatismele şi suprasolicitarea coloanei vertebrale prin ridicarea de greutăţi.