VIDEO: Cum alegem salteaua si perna

1 2 jpg jpeg

Somnul este influenţat de factori precum stresul, oboseala, temperatura, dar şi salteaua şi perna. De pildă, o saltea prea tare sau prea moale ne modifică poziţia corpului în timpul somnului, prin urmare, ne putem trezi cu dureri de cap sau de spate.

Asigură-te că duritatea este una medie, altfel vei resimţi presiune în umeri şi şolduri. Dacă suferi de vreo afecţiune la nivelul coloanei vertebrale, cel mai indicat este ca medicul ortoped să îţi recomande tipul de saltea. Important este ca, înainte de a o cumpara, să o testezi. Cu arcuri sau cu spumă? Mediul ortoped Codrin Huszar ne descrie indicaţiile principalelor tipuri de saltele.

1. Salteaua cu arcuri oferă varietatea cea mai largă de preţuri, fermitate, variante de acoperire şi confort (în general, cu cât numărul de arcuri este mai mare, confortul creşte). Cele ferme sunt utile pentru persoanele supraponderale (se ridică şi coboară mai uşor din pat) şi, în special, pentru cei cu dureri de spate.

2. Saltelele din spumă sunt cele mai confortabile, pentru că se mulează pe corp, însă predispun la supraîncălzire în timpul somnului. De asemenea, ele atenuează transmiterea mişcărilor, ceea ce le face utile cuplurilor. Sunt indicate persoanelor care resimt oboseala cronică, dureri musculare, însă trebuie evitate de cei care tolerează rău căldura.

3. Saltelele din latex oferă cea mai bună combinaţie între confort şi fermitate.

4. Saltelele cu cameră de aer sunt confortabile, dar nu egalează fermitatea saltelelor cu arcuri sau din latex. Variantele mai scumpe permit ajustarea nivelului de fermitate. La cele mai ieftine, trebuie avută în vedere posibilitatea ca în momentul în care cineva apasă pe o parte a patului, celalată parte să se bombeze.

5. Paturile cu spătar ajustabil sunt indicate celor care nu tolerează somnul în poziţie perfect întinsă, cum sunt pacienţii cu probleme respiratorii sau cardiace.

O pernă buna trebuie să menţină o poziţie corectă a capului şi gâtului faţă de trunchi. Pentru o postură normală de dormit, doar capul şi gâtul trebuie „amplasate” pe pernă, nu şi umerii. O pernă nepotrivită poate accentua durerea de cap şi de ceafă, sforăitul şi amorţeala umărului şi a braţului.

Pernele din latex, care sunt cele mai rezistente la praf, sunt indicate celor cu dureri de ceafă. Persoanele predispuse alergiilor ar trebui să opteze pentru perne sintetice, nu pentru cele din puf şi pene.

Durata medie de viaţă a unei saltele este de 10 ani, deşi cei mai mulţi oameni reuşesc să o menţină mai mult de atât în stare bună. Odată ce observi că a făcut cocoloaşe sau că nu mai are aceeaşi elasticitate, este cu siguranţă timpul să o înlocuieşti.

„Deşi saltelele din ziua de azi sunt făcute să dureze pe termen lung, ele trebuie totuşi schimbate periodic din câteva motive. Caracteristicile corpului nostru se schimbă cu anii. Saltelele înmagazinează praf şi microorganisme care pot duce la alergii sau la alte probleme de sănătate”, afirmă medicul Codrin Huszar.

În schimb, pernele trebuie înlocuite mai devreme, la fiecare 1-2 ani, pentru că în ele se pot aduna mai repede praf şi alţi acarieni.

Dr. Codrin Huszar, medic specialist ortopedie traumatologie, Sanador, Bucuresti

Salteaua fermă, indicata celor cu dureri de spate

Salteaua trebuie să susţină corpul într-o poziţie neutră, în care coloana să-şi menţină curburile normale, iar capul, umerii şi călcâiele să fie aliniate. Dacă salteaua este prea tare, de exemplu, va produce durere pe zonele de presiune şi ne va forţa astfel să găsim poziţii forţate, iar dacă este prea moale, ne va face să dormim în poziţia ghemuit.

Ambele situaţii pot face să ne trezim cu dureri dimineaţa. În general, o saltea mai fermă este indicată persoanelor cu dureri de spate.

Indiferent de indicaţiile specialiştilor, salteaua cea mai potrivită este cea care te face să te simţi cel mai comod, de aceea este de preferat să fie probată înainte de cumpărare, prin menţinerea timp de 10-15 minute a poziţiei de somn uzuale, eventual cu pernă proprie.