VIDEO Ce nu ┼čtiai despre boala ÔÇ×oaselor poroaseÔÇť

1 2 jpg jpeg

Dup─â menopauz─â, din cauza deficitului hormonal, se produce o accelerare a pierderii de mas─â osoas─â. La ├«nceput, alterarea oaselor se face f─âr─â simptome, dar dup─â 5-10 ani consecin┼úele nefaste ├«ncep s─â apar─â ┼či sunt ireversibile.

Cele mai importante simptome sunt durerile de la la nivelul coloanei vertebrale, care duc la curbarea spatelui.

Se produce tasarea vertebrelor, care se accentueaz─â ├«n timp ┼či duce la sc─âderea ├«n ├«n─âl┼úime ┼či la durere cronic─â.

Când avansează boala

Pot s─â apar─â fracturi chiar ┼či la un traumatism minor, c├ónd osteoporoza avanseaz─â.

Cel mai des afectate de fracturi sunt oasele antebra┼úului, ale vertebrelor ┼či ┼čoldului.

Aten┼úie! Fracturile osteoporotice de ┼čold ┼či de coloan─â vertebral─â sunt asociate cu un risc crescut de mortalitate.

2 jpg jpeg

Cine poate suferi de osteoporoz─â?

Oricine are antecedente de osteoporoză în familie, femeile în perioada de postmenopauză, femeile cu perioade de amenoree (lipsa ciclului menstrual), bărbaţii peste 60-65 de ani, cei cu disfuncţii testiculare, pacienţii care au nevoie de tratament cu preparate cortizonice (pentru astm bronsic, boli reumatismale etc), femei sau bărbaţi cu boli ce afectează glanda tiroidă (hiperfuncţie tiroidiană), femei sau bărbaţi cu boli care afectează reglarea nivelului de calciu din sânge.

Diagnosticarea bolii se face prin teste uzuale de laborator, mai precis examenul radiologic ┼či m─âsurarea densit─â┼úii minerale osoase, care se face de obicei prin examen DEXA (absorb┼úiometrie dual─â cu raze X).

2 jpg jpeg

Testele de depistare a osteoporozei sunt indicate tututor femeilor dup─â menopauz─â, dar ┼či b─ârba┼úilor peste 65 ani ┼či persoanelor ce prezint─â factori de risc.

┼×tiai c─â...

-La nivel mondial, osteoporoza determină anual mai mult de 8,9 milioane de fracturi, ceea ce înseamna că la fiecare 3 secunde se înregistrează o fractură osteoporotică nouă;

-Se estimeaz─â c─â p├ón─â ├«n 2050 inciden┼úa fracturii de ┼čold la b─ârba┼úi va cre┼čte cu 310%, iar la femei cu 240%;

-Prezen┼úa unei fracturi se asociaz─â cu o cre┼čtere cu 86% a riscului de a dezvolta o alt─â fractur─â;

-Aproximativ 20-25% din fracturile de ┼čold apar la b─ârba┼úi. Mortalitatea global─â este de aproximativ 20% ├«n primele 12 luni, dup─â o fractur─â de ┼čold ┼či este mai mare la b─ârba┼úi dec├ót la femei;

-Fracturile de ┼čold sunt asociate cu durere cronic─â, mobilitate redus─â, dizabilitate ┼či un grad din ce ├«n ce mai mic de independen┼ú─â.

A┼ča previi fracturile ┼či ├«mpiedici apari┼úia osteoporozei

Măsurile pentru prevenirea osteoporozei trebuie iniţiate încă de la 50 ani. Adoptarea unui stil de viaţă sănătos este benefică la orice vârstă.

Urmeaz─â o diet─â bogat─â ├«n calciu ┼či vitamina D, f─â mi┼čcare, renun┼ú─â la fumat, limiteaz─â reducerea consumului de cafea ┼či alcool.

Iat─â cei 5 pa┼či care trebuie respecta┼úi pentru a ├«nt├órzia instalarea bolii.

1 2 jpg jpeg

1. F─â mi┼čcare cu regularitate;

2. Adoptă o dietă bogată în nutrienţi pentru oase;

3. Evit─â obiceiurile d─âun─âtoare ┼či men┼úine o greutate echilibrata;

4. Identific─â factorii de risc;

5. Discut─â cu doctorul t─âu: f─â un test pentru osteoporoz─â ┼či tratament, dac─â este necesar.