VIDEO: Canicula poate agrava nervozitatea

1 2 jpg jpeg

Din cauza căldurii creşte ritmul cardiac şi transpirăm foarte mult. Totodată, modificările metabolice asociate cu vreme caldă pot influenţa activitatea sistemului nervos simpatic, cel care, printre altele, răspunde solicitărilor din mediu. Vara putem avea probeleme şi cu insomniile şi cu deshidratarea, factori care pot accentua comportamentele negative.

Specialiştii spun că oamenii supraîncălziţi luptă cu gândirea raţională şi vremea caldă îi poate provoca pe aceştia să interpreteze situaţii neutre ca ostile sau violente.

Potrivit unei lucrări scrise în 2001 de către profesorul Craig Anderson, de la Universitatea Iowa, numită „Căldura şi violenţă“, atacurile şi crimele în SUA se înmulţesc cu 2,6% vara faţă de cele care au loc iarna, din cauza temperaturilor ridicate. Potrivit autorului „temperaturile mari cresc iritabilitatea, care, la rândul ei, creşte comportamentul agresiv, inclusiv crimele şi atacurile violente“. Poate induce stări depresive Specialiştii spun că vremea călduroasă ne face iritabili, violenţi şi deprimaţi. Dr. Lance Workman, psiholog la Universitatea din Glamorgan, a făcut o legătură între vreme caldă şi nivelurile de serotonină din creier. Atunci când aceasta scade cresc iritabilitatea, agresivitatea şi depresia, alături de alte efecte psihologice care conduc la violenţă.

Legătura dintre creşterea temperaturilor şi iritabilitate este agravată de deshidratare, mai ales că vara pierdem mai multă apă prin transpiraţie. Persoanele care lucrează într-un mediul cu aer condiţionat pot pierde echivalentul a 10 pahare de apă pe zi. Specialiştii au identificat un fenomen care se numeşte „depresie de vară“, manifestată prin anxietate, insomnie, oboseală, scăderea poftei de mâncare.

• Bea cât mai multă apă. Evită sucurile, cafeaua, băuturile alcoolice.

• Consumă cât mai multe fructe, care au efect de hidratare.

• Nu ieşi din casă la orele amiezii.

• Poartă o pălărie când îţi părăseşti locuinţa.

• Îmbracă-te cu haine din bumbac şi deschise la culoare.

Căldura excesivă poate avea efecte variate asupra diverselor persoane. Canicula reprezintă pentru organism o solicitare suplimentară mare şi prin aceasta induce multor persoane o stare de epuizare, de moleşeală, chiar de apatie sau somnolenţă.

Observăm la popoarele mediteraneene „siesta“, perioada din miezul zilei în care totul se închide pentru odihnă. Pentru persoanele tinere, energice, mai ales pentru temperamentele colerice care desfăşoară activităţi în căldura excesivă, aceasta reprezintă un nedorit factor iritant suplimentar de natură a accentua starea de nervozitate şi irascibilitate.