VIDEO: Atenţie la culoarea aluniţelor!

1 2 jpg jpeg

Aluni┼úele sunt forma┼úiuni pigmentare de culori, forme ┼či m─ârimi variate, care apar la na┼čtere sau ├«n decursul vie┼úii.

Pentru a evita transformarea acestora ├«ntr-un melanom malign, un tip de cancer al pielii de o agresivitate foarte crescut─â, este indicat s─â examin─âm periodic aluni┼úele, acord├ónd aten┼úie unor semne u┼čor de depistat la o privire atent─â.

Semnele care trebuie s─â ne alerteze ┼či s─â ne trimit─â la medicul dermatolog sunt reunite, pentru a fi mai u┼čor memorate, ├«n sistemul ABCDE.

Asimetria. Dacă aluniţa este asimetrică, atunci este cazul să ne îngrijorăm.

Bordura. Dac─â marginile aluni┼úei sunt neregulate, imprecis delimitate, zdren┼úuite sau ┼čterse, e momentul s─â mergem la un dermatolog.

Culoarea. Dacă aluniţa prezintă pe suprafaţă mai multe culori amestecate, atunci poate fi vorba despre un cancer al pielii.

Dimensiunile. Dac─â diametrul aluni┼úei dep─â┼če┼čte 6 mm sau cre┼čte ├«n dimensiuni, atunci este periculoas─â.

Elevaţia. Trebuie să fim atenţi dacă aluniţa prezintă pe suprafaţă mici noduli reliefaţi.

Contrar p─ârerii populare c─â dac─â ÔÇťse umbl─âÔÇŁ la o aluni┼ú─â, aceasta se va maligniza, realitatea e alta: odat─â cu interven┼úia, riscul de cancer se reduce la zero.

Interven┼úia chirurgical─â poate fi realizat─â de medicul dermatolog sau de chirurgul plastician. Dup─â scoatere, aluni┼úa este de obicei trimis─â laboratorului de anatomopatologie spre examinare ┼či precizarea cu certitudine a naturii acesteia.

Folosi┼úi crem─â de protec┼úie ┼či iarna!

Un factor important care predispune la cancerizarea aluni┼úelor este expunerea la razele ultraviolete. Aceasta poate surveni at├ót vara, c├ót ┼či pe parcursul iernii.

Iarna, razele soarelui pot fi foarte intense, mai ales ├«n cazul celor care practic─â sporturi de sezon, pentru c─â se reflect─â pe suprafa┼úa z─âpezii, dubl├ónd cantitatea care ajunge la nivelul pielii. Astfel, crema fotoprotectoare, at├ót de necesar─â pe timpul verii, este deosebit de util─â ┼či iarna!

Aluniţele trebuie excizate în următoarele cazuri

Aluniţe traumatizate, care au sângerat sau care au fost rupte.

Aluniţe greu accesibile autoexaminării. Observarea în timp a aluniţelor de către pacient reduce considerabil riscul malignizării prin surprinderea precoce a semnelor de transformare.

Nevii situaţi în zonele expuse traumatismelor (aluniţele de sub centură, sub bretelele sutienului, aluniţele din pielea capului care pot fi traumatizate la tuns sau la pieptănat). Nevii situaţi pe mucoasa orală sau genitală.

Nevii subunghiali sau cei situaţi la marginea unghiilor.