VIDEO: Aşa îţi păstrezi inima sănătoasă!

1 2 jpg jpeg

De ce trebuie să ţii seama?

Ca să te asiguri că reduci riscul apariţiei unei boli cardiovasculare, trebuie să ţii cont de câţiva „indicatori”:

- Greutatea corporală

Este direct asociată cu valorile tensiunii arteriale. Persoanele obeze au glicemie crescută şi colesterol mărit, ceea ce duce la creşterea riscului de apariţie a bolilor cardiovasculare. Pentru a vedea dacă ai o greutate normală, calculează-ţi indicele de masă corporală.

- Glicemia

Excesul de glucoză din sânge poate duce la apariţia diabetului zaharat. Diabetul afectează vasele de sânge de la nivelul ochilor şi poate duce la orbire. O altă complicaţie este insuficienţa renală. Bolanvii de diabet au frecvent complicaţii cardiovasculare: ateroscleroză, infarct, angină pectorală, accident vascular cerebral. Limitele normale ale glicemeiei sunt cuprinse între 72-109 mg/dl.

Colesterolul în exces se depune pe pereţii vaselor de sânge. Ateroscleroza, cum se numeşte acest proces, duce la îngustarea vaselor de sânge şi la îngreunarea circulaţiei. Valorile normale ale colesterolului (la adulţi) sunt:

- colesterol total – mai mic de 190 mg/dl

-

O tensiunea arterială normală este cea care are valori ale tensiunii sistolice sub 120, iar diastolică sub 80 mmHg. O tensiune mai mare de 140/90 mmHg este semn de hipertensiune arterială. Tensiunea sistolică este forţa maximă cu care sângele este pompat de inimă, iar cea diastolică reprezintă presiunea sângelui între două bătăi. În hipotensiune, valorile se încadrează în jurul valorii de 90/60 mmHg.

Ce poţi face?

Modificarea stilului de viaţă poate întârzia apariţia bolilor cardiovasculare.

-

Faci cel puţin 30 de minute de mişcare de două ori pe săptămână? Nu e târziu să începi acum. Cel mai simplu exerciţiu: mergi pe jos doi-trei kilometri în ritm alert.

În timpul fumatului, cresc tensiunea şi frecvenţa cardiacă. Fumatul pasiv este aproape la fel de nociv.

Renunţă la grăsimile rele, la semi-preparate sau la produsele de tip fast-food. Mănâncă zilnic cinci porţii de fructe şi de legume pe zi. Redu aportul de sare, căci favorizează creşterea tensiunii.