VIDEO: A┼ča ├«┼úi ├«ngrije┼čti corect ochii!

1 2 jpg jpeg

Ochiul are un mecanism propriu de ap─ârare datorit─â unei bariere create de pleoape, gene ┼či glande sebacee. C├ónd clipim, lacrimile men┼úin corneea umed─â ┼či orice corp str─âin p─âtruns ├«n ochi este eliminat u┼čor. Din p─âcate, clipim mult prea rar de-a lungul zilei, iar ochii sunt mai predispu┼či ├«mboln─âvirii.

Exerci┼úii u┼čoare pentru ochi

Senza┼úia de nisip ├«n ochi, usturime sau usc─âciune sunt primele semne c─â trebuie s─â te opre┼čti din ceea ce faci (citit, lucru la calculator, privit la televizor) ┼či s─â acorzi cinci minute de odihn─â ochilor.

- Nu-┼úi freca ochii! Este un obicei nes─ân─âtos care poate ├«mboln─âvi ochii din cauza traumatiz─ârii la care sunt supu┼či. - Un prim exerci┼úiu presupune ├«nchiderea pleoapele. Dac─â ai posibilitatea, ├«ntinde-te pe pat, ┼či acoper─â-┼úi ochii cu palmele ├«ntinse. C─âldura ┼či energia degajat─â de ele fac s─â dispar─â senza┼úiile nepl─âcute. - Un alt procedeu simplu de f─âcut acas─â sau la serviciu este masarea frun┼úii chiar pe conturul spr├óncenelor, ┼úin├ónd pleoapele u┼čor ├«nchise. Mi┼čti degetele lent ┼či ap─âsat dinspre r─âd─âcina nasului c─âtre t├ómple. Dup─â cinci mi┼čc─âri de masaj pe por┼úiunea superioar─â a orbitei, masezi la fel de lent partea inferioar─â a acesteia, pe marginea osoas─â. Remedii clasice

├Än farmacie g─âse┼čti solu┼úii eficiente pentru a sc─âpa de ochii obosi┼úi.

- Un lavaj ocular zilnic te va ajuta s─â ├«ndep─ârtezi impurit─â┼úile ┼či s─â-┼úi calmezi ochii irita┼úi. Pentru aceasta ai la ├«ndem├ón─â lacrimile artificiale, detergen┼úii speciali pentru zona ocular─â, care se ├«ndep─ârteaz─â cu ap─â (Blefaroshampoo) sau solu┼úia de lavaj ocular (Optiserum).

- O ac┼úiune decongestiv─â au ┼či pic─âturile pentru ochi (Visine, Optrex). ÔÇ×Nu le recomand niciodat─â persoanelor care sufer─â de hipertensiune arterial─â sau intraocular─â. ├Än schimb, dac─â pot fi administrate, sunt de ajuns c├óte trei-patru pic─âturi pe zi, timp de cinci zile.

Dac─â simptomele nu au disp─ârut ├«n acest interval, sfatul meu este s─â mearg─â la medicul oftalmolog, pentru c─â poate fi vorba de o conjunctivit─â sau alt─â boal─â grav─â.ÔÇŁ, explic─â farmacistul Mihaela Nistoreanu. Pic─âturile nu creeaz─â dependen┼ú─â, ├«ns─â folosite un timp ├«ndelungat, pot produce o usc─âciune a ochilor, din cauza efectului vasoconstrictor, de reducere a afluxului de s├ónge din zona ocular─â. De aici nevoia de a recurge la un num─âr mai mare de pic─âturi.

- Prive┼čte la televizor cu lumina aprins─â

- Ia pauz─â de cinci minute dup─â fiecare 30 de minute de lucru la calculator

- Fă-ţi un control oftalmologic o dată la doi ani

- Protejează-ţi ochii de razele UV cu ochelari adecvaţi