VIDEO: 5 semne care te trimit la medic

1 2 jpg jpeg

1. Oboseşti uşor

Bolile de inimă sunt clasificate, în general, în funcţie de cât de repede oboseşti. Poţi verifica asta şi singur acasă. Metoda este foarte simplă.

Renunţă la lift pentru câteva zile şi urcă scările. Dacă simţi că respiri mai greu şi te apucă gâfâitul după numai câteva trepte, e bine să faci un control. Câteva teste medicale te vor ajuta să afli dacă inima funcţionează în parametrii normali. 2. Reţii apă în organism

Dacă se întâmplă să te simţi umflat ca un balon, fără nici un motiv serios, este bine să-i faci o vizită medicului gastroenterolog.

Poate fi vorba doar de un exces de sare în alimentaţie, însă este bine să eliminaţi celelalte cauze. Astfel, în cazul unei patologii mai grave, aceasta va putea fi identificată de la primul semn.

Investigaţii medicale preventive

Analizele de sânge. Testarea glicemiei este de mare ajutor în depistarea diabetului, iar testarea colesterolului, în prevenirea afecţiunilor cardiovasculare.

Consultul dermatologic. Medicul dermatolog va analiza în primul rând aluniţele, aspectul lor şi evoluţia în timp. Examenul dentar. Este obligatoriu, indiferent de vârstă, dacă vreţi să aveţi o dantură sănătoasă. Măsurarea tensiunii arteriale. Este esenţială pentru depistarea hipertensiunii.

3. Nu dormi bine

Tulburările de somn pot avea şi alte cauze decât oboseala sau stresul. O boală poate avea ca unic simptom faptul că nu îţi permite să te odihneşti.

Mai mult, atunci când nu ai parte de suficient somn, alte afecţiuni pot apărea pe neaşteptate. Atunci când organismul este slăbit, scade şi imunitatea.

4. Ai o aluniţă nouă

A apărut o pată pe corpul tău sau o aluniţă şi-a modificat forma? Mergi la dermatolog, mai ales dacă eşti client fidel al solarului.

Gradul de risc în apariţia melanomului, cea mai gravă formă de cancer de piele, a crescut în ultimii ani în cazul persoanelor care utilizează solarul Mai mult, în ultima vreme radiaţiile UV au devenit din ce în ce mai agresive.

5. Ai slăbit sau te-ai îngrăşat brusc

Unul din semnele bolilor grave, printre care şi cancerul, se manifestă prin scăderea bruscă în greutate.

Femeile, în general, se bucură atunci când pierd în greutate şi nu consideră că e vorba de ceva nesănătos. Total greşit! Este mult mai uşor să previi sau să depistezi în stadiile incipiente o boală şi mult mai greu, sau chiar imposibil, să o tratezi atunci când este într-un stadiu avansat.