VIDEO: 3 probleme de sănătate, 3 soluţii

1 2 jpg jpeg

Corpi străini în ochi

De ce apar

Indiferent cât de mic este, un corp străin în ochi îţi poate cauza o presiune sau disconfort, durere, lăcrimare exagerată. De asemenea, vei clipi mai des, iar ochii se vor înroşi. Pot fi mai multe motive: o geană care îţi intră în ochi, sau a unui fir de praf sau de nisip. La fel de bine cosmeticele, lentilele de contact, particule metalice sau cioburi de sticlă pot fi supărătoare.

Primele măsuri

Spală-te pe mâini şi uită-te la ochiul afectat folosind o sursă puternică de lumină. Localizează obiectul care te deranjează şi încearcă să-l îndepărtezi sau roagă pe cineva să te ajute.

Ce faci dacă persistă

În cazul în care nu ai reuşit să elimini corpul străin sau/şi acesta este foarte bine înfipt, apelează la un medic, pentru a nu-ţi afecta vederea sau pentru ca zona să nu se infecteze. Efectele unui astfel de incident pot fi minore, dar în unele cazuri poate fi vorba de cornee afectată permanent sau chiar orbire. În funcţie de gravitatea rănii, medicul îţi prescrie tratamentul potrivit.

Crampele musculare sau cârceii

2 jpg jpeg

De ce apar

Cârceii apar, cel mai adesea la picioare, ca urmare a unui efort intens al muşchiului, a lezării acestuia sau a deshidratării. Carenţele de calciu şi de potasiu pot cauza, de asemenea, crampe pentru că ambele minerale contribuie la buna funcţionare a muşchiului. Alte cauze ar putea fi: circulaţia deficitară a sângelui, compresia nervilor spinali (care controlează mişcările), alcoolismul, sarcina, funcţionarea necorespunzătoare a rinichilor sau hipotiroidismul.

Pentru a suporta mai uşor crampele musculare, aplică o compresă caldă sau una rece pe zona afectată la primul semn de spasm. Masajul sau mişcările de întindere ale muşchiului afectat pot fi de folos în cazul unor crampe.

Un analgezic precum paracetamolul ar putea estompa durerea. Poţi lua şi un antiinflamator, precum ibuprofenul. Dacă aceşti cârcei apar şi în timpul somnului, ar trebui să consulţi un medic pentru a-ţi prescrie un medicament care să-ţi relaxeze muşchiul contractat, dar şi diverse suplimente alimentare, în cazul unei carenţe de calciu şi potasiu.

Arsuri casnice

2 jpg jpeg

Se întâmplă deseori să fim victime ale unor arsuri casnice. Din cauza focului (un chibrit sau brichetă aprinsă, focul de la aragaz), a unor fire electrice, a unei opăriri sau chiar a unei substanţe care irită pielea.

Ţine zona afectataă sub jetul de apă rece timp de 10 minute. Acoperă rana cu o pânză curată (de preferat un pansament steril), îmbibată în apă, fără a apăsa sau strânge. De asemenea poţi folosi o cremă cu hidrocortizon.

Pentru ameliorarea durerii poţi lua un analgezic, precum ibuprofenul. Aplică un spray cu antibiotic şi hidrocortizon. Dacă s-au format băşici, nu le sparge. În 3 săptămâni, arsurile ar trebui să de a semne de vindecare. În caz contrar mergi la medic.

Citeşte şi:

Zece alimente pentru ochi sănătoşi

Cum putem scăpa de cârcei

Zece sfaturi pentru tratarea arsurilor

Sfatul Click!Sănătate

În cazul arsurilor, nu pune alifii, gheaţă sau unt, pentru că rana se va vindeca mai greu sau se poate infecta.

În cazul unor corpi străini, evită să freci sau să apeşi ochii. Nu folosi instrumente ca penseta ori beţişoare pentru urechi sau orice alt obiect ascuţit pe suprafaţa ochiului.