VIDEO: 3 factori care cresc riscul de cancer de piele

1 2 jpg jpeg

1. Istoricul familial

Cu toate că riscul de îmbolnăvire scade atunci când se adoptă un stil de viaţă sănătos, istoricul familial poate avea o influenţă mare asupra riscului de a face cancer de piele.

În cazul în care mama, tata sau rudele de gradul I au avut cancer de piele, riscul de a dezvolta şi tu o astfel de afecţiune creşte cu 50%.

2. Băşicile cauzate de arsurile solare

Persoanele care au avut băşici cauzate de arsurile solare îşi dublează riscul de a suferi mai târziu de cancer de piele. În plus, chiar şi arsurile uşoare pot creşte riscul de apariţie a cancerului, aşadar evită să te expui la soare în mod excesiv.

3. Tenul deschis la culoare

Persoanele care au pielea mai albă au mai puţină melanină (pigment care determină culoarea pielii şi dă irisului nuanţe întunecate) şi prin urmare, au un risc mai mare de a suferi de cancer de piele, decât acele persoane care au culoarea pielii mai închisă, potrivit specialiştilor.

Simptome precoce

În cazul în care observi modificări de formă sau dimensiune a unei aluniţe este necesar să consulţi imediat un medic de specialitate.

De asemenea, în cazul în care culoarea unei aluniţe este diferită, acesta poate fi un semn prococe de cancer de piele. Dacă pigmentarea nu este uniformă şi apar umbre cafenii, maro sau negre sau observi linii roşii, albe sau albăstrui care în trecut nu existau trebuie să mergi la medic.

Totodată, trebuie luate în calcul şi senzaţiile de mâncărime sau furnicăturile inexplicabile de la nivelul aluniţei.