Vara asta, fără probleme!

1 2 jpg jpeg

Expunerea la soare contribuie la menţinerea sănătăţii fizice şi psihice, atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung. Condiţia este să te expui la soare în mod corect, în caz contrar existând pericolul insolaţiei şi al altor probleme de sănătate.

În plus, anotimpul cald poate aduce cu sine şi alte neplăceri, umiditatea crescută asociată cu temperaturile ridicate putând cauza probleme mai ales copiilor, persoanelor în vârstă şi celor cu afecţiuni cronice.

Bea ceai verde şi de mentă

S-a dovedit deja faptul că ceaiurile calde din plante băute în zilele caniculare te răcoresc. Aşadar, urmează exemplul asiaticilor şi bea cât mai multe infuzii din mentă în amestec cu ceai verde, eventual îndulcite cu miere.

De asemenea, nu uita să bei zilnic şi cel puţin doi litri de lichide la temperatura camerei, fie că este vorba de apă plată, minerală sau sucuri naturale din fructe.

În plus, acoperă deficitul de săruri minerale pierdute prin transpiraţie cu ajutorul suplimentelor cu calciu, potasiu şi magneziu, pe care să le amesteci în puţină apă.

Mai poţi citi:

- Alimente care te hidratează pe căldură

- Cum păstrăm alimentele pe căldură

- Protejează-l pe cel mic de căldură!

Duşurile scoţiene combat căldura

Pentru a-ţi ajuta porii să respire şi pentru a face mai bine faţă căldurii, fă câte două duşuri pe zi, cu apă la temperatura camerei.

De asemenea, duşurile scoţiene (alternanţa de apă rece şi caldă) ajută mecanismele de reglare a temperaturii corpului să funcţioneze mai bine.

Mai multe crudităţi colorate

Pentru a-ţi menţine sănătatea pe timpul verii, este bine să consumi cât mai multe fructe şi legume crude.

Acestea sunt răcoritoare, îţi potolesc setea şi îţi asigură necesarul zilnic de vitamine şi de minerale. Un truc este să alegi fructele şi legumele portocalii, cum sunt morcovii, roşiile, caisele, piersicile, pepenele roşu şi galben.

Acestea conţin betacaroten, o substanţă care ajută pielea să se apere de soare şi organismul să suporte mai uşor căldura.

Îmbracă-te lejer şi evită efortul fizic

Dacă eşti nevoit să ieşi afară atunci când soarele este arzător, ai grijă să te îmbraci cu haine lejere din bumbac, de culoare deschisă, şi să îţi pui ochelarii de soare. Poartă întotdeauna o pălărie sau o şapcă şi încălţăminte confortabilă.

O altă recomandare este ca în zilele caniculare să eviţi să faci sport, deoarece vei pierde mai multe minerale.

Nu este indicat nici să faci activităţi care necesită depunerea unui efort fizic intens, nici să găteşti sau să calci rufe timp îndelungat într-o cameră neaerisită, deoarece te poţi deshidrata.

La soare, cu măsură

Pentru a evita problemele cauzate de acţiunea nocivă a razelor ultraviolete, precum arsurile solare, insolaţia, cancerul de piele sau problemele oculare, este bine ca expunerea la soare să se facă treptat şi doar atunci când soarele nu bate cu putere: între orele 08.00 şi 11.00 şi după ora 17.00.

Nu uita să foloseşti creme cu factor de protecţie solară (SPF), care trebuie aplicate cu 30 de minute înainte de expunerea la soare, iar după baie pielea trebuie ştearsă şi crema se va aplica din nou.

Chiar şi atunci când nu eşti în vacanţă, este indicat să foloseşti loţiuni cu SPF de minimum 15, pe zonele expuse.