Un test rapid îţi arată dacă durerea e cauzată de spondilită

1 2 jpg jpeg

Evolu┼úia spondilitei anchilozante poate fi oprit─â sau ├«nt├órziat─â, chiar dac─â boala nu se vindec─â, dac─â este diagnosticat─â devreme ┼či tratat─â corect. Cu ajutorul medica┼úiei, inflama┼úia este stopat─â, durerea ┼či senza┼úia de ├«n┼úepeneal─â sunt comb─âtute. De asemenea, se pot p─âstra forma ┼či func┼úia coloanei vertebrale. Pe l├óng─â medicamenta┼úie, exerci┼úiul fizic este cel mai recomandat, ├«n fiecare zi. Cu c├ót durerea de spate este l─âsat─â netratat─â, cu at├ót pot ap─ârea leziuni ireversibile, care pot avea un impact negativ asupra activit─â┼úilor zilnice. ÔÇ×Pacien┼úii diagnostica┼úi cu spondilit─â anchilozant─â sau alt─â form─â de afec┼úiune de tip inflamator ├«n stadiu precoce pot duce ├«n continuare o via┼ú─â normal─â dac─â urmeaz─â tratamentul adecvat prescris de medicul reumatolog ┼či un program constant de mi┼čcare. ├Äns─â, mul┼úi pacien┼úi consider─â c─â bolile reumatice sunt boli ale b─âtr├óne┼úii ┼či am├ón─â consultarea unui medic specialist, de┼či simptomele acestora sunt ├«nt├ólnite ├«ntr-o m─âsur─â important─â ┼či ├«n r├óndul popula┼úiei active, tineri ┼či chiar copiiÔÇŁ, a atras aten┼úia Conf. Dr. C─ât─âlin Codreanu, Pre┼čedintele Ligii Rom├óne contra Reumatismului. Durerile de spate, cele mai frecvente simptome Spondilita anchilozant─â implic─â un proces inflamator la nivelul articula┼úiilor ┼či coloanei, care provoac─â durere, ├«n┼úepenire sau chiar deformarea coloanei vertebrale, cu implica┼úii severe la nivel psihosocial ┼či ├«n via┼úa de zi cu zi a pacien┼úilor.

Durerile de spate pot ap─ârea la orice v├órst─â, iar unii le descriu drept ÔÇ×zv├ócnitoareÔÇŁ ┼či constat─â c─â mi┼čcarea accentueaz─â durerea, iar repausul o amelioreaz─â. Durerile de spate de tip inflamator se instaleaz─â progresiv, apar adesea ├«naintea v├órstei de 40 de ani ┼či nu se amelioreaz─â la repaus. ├Än timpul nop┼úii, ├«n special ├«n a doua parte, durerea provoac─â tulbur─âri de som. Exerci┼úiile fizice pot reduce durerea ┼či senza┼úia de rigiditate a corpului resim┼úit─â ├«n timpul dimine┼úii. Momentul diagnostic─ârii este esen┼úial ├«n evolu┼úia bolii.

Diagnosticarea timpurie este extrem de important─â

Acesta este principalul mesaj transmis de Liga Rom├ón─â contra Reumatismului ┼či Societatea Rom├ón─â de Reumatologie.

Ini┼úiatorii campaniei au realizat ┼či un film care prezint─â simptomele frecvente ├«n cazul pacien┼úilor cu dureri de spate de tip inflamator, astfel ├«nc├ót spectatorii s─â afle dac─â sunt predispu┼či sau sufer─â deja de acest tip de afec┼úiune.

Filmul a fost difuzat ├«n cinematografele Cinema City din Bucure┼čti, Timi┼čoara, Cluj ┼či Ia┼či. Cei care au vizionat filmul au completat un chestionar de autoevaluare despre durerile de spate ┼či au primit o recomandare de centre medicale specializate pentru a programa o consulta┼úie. Mai multe informa┼úii po┼úi ob┼úine acces├ónd

Durerile inflamatorii de spate, care apar de obicei înainte de vârsta de 40 de ani, nu trebuie ignorate!