Un test rapid îţi arată dacă durerea e cauzată de spondilită

1 2 jpg jpeg

Evoluţia spondilitei anchilozante poate fi oprită sau întârziată, chiar dacă boala nu se vindecă, dacă este diagnosticată devreme şi tratată corect. Cu ajutorul medicaţiei, inflamaţia este stopată, durerea şi senzaţia de înţepeneală sunt combătute. De asemenea, se pot păstra forma şi funcţia coloanei vertebrale. Pe lângă medicamentaţie, exerciţiul fizic este cel mai recomandat, în fiecare zi. Cu cât durerea de spate este lăsată netratată, cu atât pot apărea leziuni ireversibile, care pot avea un impact negativ asupra activităţilor zilnice. „Pacienţii diagnosticaţi cu spondilită anchilozantă sau altă formă de afecţiune de tip inflamator în stadiu precoce pot duce în continuare o viaţă normală dacă urmează tratamentul adecvat prescris de medicul reumatolog şi un program constant de mişcare. Însă, mulţi pacienţi consideră că bolile reumatice sunt boli ale bătrâneţii şi amână consultarea unui medic specialist, deşi simptomele acestora sunt întâlnite într-o măsură importantă şi în rândul populaţiei active, tineri şi chiar copii”, a atras atenţia Conf. Dr. Cătălin Codreanu, Preşedintele Ligii Române contra Reumatismului. Durerile de spate, cele mai frecvente simptome Spondilita anchilozantă implică un proces inflamator la nivelul articulaţiilor şi coloanei, care provoacă durere, înţepenire sau chiar deformarea coloanei vertebrale, cu implicaţii severe la nivel psihosocial şi în viaţa de zi cu zi a pacienţilor.

Durerile de spate pot apărea la orice vârstă, iar unii le descriu drept „zvâcnitoare” şi constată că mişcarea accentuează durerea, iar repausul o ameliorează. Durerile de spate de tip inflamator se instalează progresiv, apar adesea înaintea vârstei de 40 de ani şi nu se ameliorează la repaus. În timpul nopţii, în special în a doua parte, durerea provoacă tulburări de som. Exerciţiile fizice pot reduce durerea şi senzaţia de rigiditate a corpului resimţită în timpul dimineţii. Momentul diagnosticării este esenţial în evoluţia bolii.

Diagnosticarea timpurie este extrem de importantă

Acesta este principalul mesaj transmis de Liga Română contra Reumatismului şi Societatea Română de Reumatologie.

Iniţiatorii campaniei au realizat şi un film care prezintă simptomele frecvente în cazul pacienţilor cu dureri de spate de tip inflamator, astfel încât spectatorii să afle dacă sunt predispuşi sau suferă deja de acest tip de afecţiune.

Filmul a fost difuzat în cinematografele Cinema City din Bucureşti, Timişoara, Cluj şi Iaşi. Cei care au vizionat filmul au completat un chestionar de autoevaluare despre durerile de spate şi au primit o recomandare de centre medicale specializate pentru a programa o consultaţie. Mai multe informaţii poţi obţine accesând

Durerile inflamatorii de spate, care apar de obicei înainte de vârsta de 40 de ani, nu trebuie ignorate!