Totul despre pericolele conjunctivitei

1 2 jpg jpeg

Conjunctivita este inflama┼úia membranei transparente care acoper─â interiorul pleoapelor ┼či partea alb─â a ochiului (conjunctiv─â). Aceast─â afec┼úiune se asociaz─â frecvent cu aspectul de ÔÇ×ochi ro┼čuÔÇŁ din cauza inflama┼úiei sau a irita┼úiei pleoapei.

Cum o poţi preveni

Cel mai frecvent, conjunctivita este urmarea unei infec┼úii bacteriene sau virale, pe care o putem contracta de la o persoan─â infectat─â, prin contactul cu secre┼úiile oculare ale acesteia, dar ┼či pe cale aerian─â, prin tuse sau prin str─ânut.

De aceea, este foarte important s─â ne sp─âl─âm frecvent pe m├óini ┼či s─â nu folosim ├«n comun prosoape, produse cosmetice pentru ochi ori ┼červe┼úele. Dup─â ce am f─âcut baie ├«n piscin─â, trebuie s─â ne cl─âtim bine ochii. Dac─â exist─â persoane infectate ├«n familie, hainele acestora se vor sp─âla separat, la temperatur─â mare.

O alt─â cauz─â poate fi alergia la polen, praf ori la p─âr de animale sau purtarea lentilelor de contact. Mai poate fi provocat─â de substan┼úe chimice, ┼čampon, fum de ┼úigar─â ori de clorul din piscin─â. ├Än acest caz nu este transmisibil─â.

Conjunctivita ap─ârut─â la nou-n─âscu┼úi sau la bebelu┼či are de obicei drept cauz─â lipsa perfor─ârii canalului lacrimal ÔÇô un mic defect din na┼čtere, care se poate corecta.

3 semne de luat în seamă

1 - ├Än general, ochiul este ro┼ču, iritat, apare o senza┼úie de nisip ├«n ochi, m├ónc─ârime ┼či o secre┼úie, care poate fi purulent─â (din cauza acesteia bolnavul se treze┼čte cu genele lipite diminea┼úa), mucoas─â sau apoas─â.

2 - Atunci când boala este provocată de o infecţie bacteriană sau virală poate fi însoţită de răceală. În acest caz, conjunctivita poate apărea mai întâi la un ochi, apoi la celălalt.

3 - Conjunctivita alergic─â se manifest─â printr-o puternic─â senza┼úie de m├ónc─ârime, l─âcrimare, iar ochiul este ro┼ču. Foarte des e ├«nso┼úit─â de o rinit─â alergic─â (str─ânut frecvent ┼či nas care curge). C├ónd este de natur─â alergic─â, afec┼úiunea apare ├«n acela┼či timp la ambii ochi.

Mai poti citi si:

- Ochii rosii, semn de conjunctivita

- Tot mai multe cazurie de conjunctivita

Ce faci dacă te-ai îmbolnăvit

├Än toate formele de conjunctivit─â este nevoie de p─âstrarea unei igiene riguroase, at├ót pentru a limita evolu┼úia afec┼úiunii, c├ót ┼či pentru a preveni contaminarea altor persoane. M├óinile trebuie sp─âlate frecvent cu ap─â ┼či cu s─âpun, iar secre┼úiile oculare trebuie ├«ndep─ârtate prin sp─âlarea ochiului cu ser fiziologic. ├Än aceast─â perioad─â, c├ónd c─âldura favorizeaz─â ├«nmul┼úirea microbilor, se recomand─â ┼čtergerea ochiului doar cu ┼červe┼úele uscate de unic─â folosin┼ú─â.

Tratament în funcţie de cauze

Tratamentul medicamentos diferă în funcţie de tipul conjunctivitei. El trebuie prescris doar de către medicul oftalmolog. De obicei, este vorba de picături sau de unguent. Se mai pot prescrie antibiotice.

Tratamentul dureaz─â o s─âpt─âm├ón─â. Anumite forme au o evolu┼úie mai lung─â ┼či pot fi ├«nso┼úite de complica┼úii. Conjunctivitele repetate, netratate corespunz─âtor duc ├«n timp la pierderea acuit─â┼úii vizuale.

În cazul contactului cu substanţe iritante, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să speli din abundenţă ochii cu apă plată. După aceea, mergi de urgenţă la medicul oftalmolog, întrucât aceste substanţe pot produce arsuri oculare grave.

Doctor Click! v─â sf─âtuie┼čte

Dr. Adina Grigorescu medic specialist oftalmologie

Trebuie ┼čtiut faptul c─â nu orice ÔÇ×ochi ro┼čuÔÇŁ ├«nseamn─â obligatoriu conjunctivit─â. Exist─â mai multe afec┼úiuni care determin─â ├«nro┼čirea ochiului, unele chiar severe, care pot duce chiar la pierderea vederii dac─â nu sunt diagnosticate ┼či tratate rapid ┼či corect.

De aceea, se indic─â un consult oftalmologic ├«n momentul apari┼úiei oric─âror simptome oculare, pentru stabilirea unui diagnostic ┼či a unui tratament c├ót mai corecte.