Totul despre pericolele conjunctivitei

Conjunctivita este inflamaţia membranei transparente care acoperă interiorul pleoapelor şi partea albă a ochiului (conjunctivă). Această afecţiune se asociază frecvent cu aspectul de „ochi roşu” din cauza inflamaţiei sau a iritaţiei pleoapei.
Cum o poţi preveni
Cel mai frecvent, conjunctivita este urmarea unei infecţii bacteriene sau virale, pe care o putem contracta de la o persoană infectată, prin contactul cu secreţiile oculare ale acesteia, dar şi pe cale aeriană, prin tuse sau prin strănut.
De aceea, este foarte important să ne spălăm frecvent pe mâini şi să nu folosim în comun prosoape, produse cosmetice pentru ochi ori şerveţele. După ce am făcut baie în piscină, trebuie să ne clătim bine ochii. Dacă există persoane infectate în familie, hainele acestora se vor spăla separat, la temperatură mare.
O altă cauză poate fi alergia la polen, praf ori la păr de animale sau purtarea lentilelor de contact. Mai poate fi provocată de substanţe chimice, şampon, fum de ţigară ori de clorul din piscină. În acest caz nu este transmisibilă.
Conjunctivita apărută la nou-născuţi sau la bebeluşi are de obicei drept cauză lipsa perforării canalului lacrimal – un mic defect din naştere, care se poate corecta.
3 semne de luat în seamă
1 - În general, ochiul este roşu, iritat, apare o senzaţie de nisip în ochi, mâncărime şi o secreţie, care poate fi purulentă (din cauza acesteia bolnavul se trezeşte cu genele lipite dimineaţa), mucoasă sau apoasă.
2 - Atunci când boala este provocată de o infecţie bacteriană sau virală poate fi însoţită de răceală. În acest caz, conjunctivita poate apărea mai întâi la un ochi, apoi la celălalt.
3 - Conjunctivita alergică se manifestă printr-o puternică senzaţie de mâncărime, lăcrimare, iar ochiul este roşu. Foarte des e însoţită de o rinită alergică (strănut frecvent şi nas care curge). Când este de natură alergică, afecţiunea apare în acelaşi timp la ambii ochi.
Mai poti citi si:
- Ochii rosii, semn de conjunctivita
- Tot mai multe cazurie de conjunctivita
Ce faci dacă te-ai îmbolnăvit
În toate formele de conjunctivită este nevoie de păstrarea unei igiene riguroase, atât pentru a limita evoluţia afecţiunii, cât şi pentru a preveni contaminarea altor persoane. Mâinile trebuie spălate frecvent cu apă şi cu săpun, iar secreţiile oculare trebuie îndepărtate prin spălarea ochiului cu ser fiziologic. În această perioadă, când căldura favorizează înmulţirea microbilor, se recomandă ştergerea ochiului doar cu şerveţele uscate de unică folosinţă.
Tratament în funcţie de cauze
Tratamentul medicamentos diferă în funcţie de tipul conjunctivitei. El trebuie prescris doar de către medicul oftalmolog. De obicei, este vorba de picături sau de unguent. Se mai pot prescrie antibiotice.
Tratamentul durează o săptămână. Anumite forme au o evoluţie mai lungă şi pot fi însoţite de complicaţii. Conjunctivitele repetate, netratate corespunzător duc în timp la pierderea acuităţii vizuale.
În cazul contactului cu substanţe iritante, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să speli din abundenţă ochii cu apă plată. După aceea, mergi de urgenţă la medicul oftalmolog, întrucât aceste substanţe pot produce arsuri oculare grave.
Doctor Click! vă sfătuieşte
Dr. Adina Grigorescu medic specialist oftalmologie
Trebuie ştiut faptul că nu orice „ochi roşu” înseamnă obligatoriu conjunctivită. Există mai multe afecţiuni care determină înroşirea ochiului, unele chiar severe, care pot duce chiar la pierderea vederii dacă nu sunt diagnosticate şi tratate rapid şi corect.
De aceea, se indică un consult oftalmologic în momentul apariţiei oricăror simptome oculare, pentru stabilirea unui diagnostic şi a unui tratament cât mai corecte.