Tot ce trebuie să ştim despre ASTM

1 2 jpg jpeg

Ce este astmul?

Astmul este o boală cronică (pe termen lung) care produce inflamaţia şi îngustarea căilor aeriene. Inflamaţia este prezentă permanent, chiar şi atunci când pacientul nu prezintă aparent nici un simptom.

Cum se produc crizele de astm?

Când o persoană care suferă de astm intră în contact cu anumiţi factori declanşatori, muşchii din pereţii căilor aeriene se contractă şi determină îngustarea conductelor prin care circulă aerul în plămâni. Acestea devin roşii, se umflă şi încep să se umple cu mucus, o substanţă vâscoasă care se lipeşte de pereţii căilor aeriene.

Diametrul căilor aeriene se reduce foarte mult şi aerul nu mai poate circula prin plămâni. Astfel apar simptomele astmatice.

Ce puteţi face pentru ca boala să fie controlată?

Încercaţi să aveţi un regim alimentar sănătos, cu multe legume şi fructe.

Mergeţi la medic periodic, cel puţin o dată pe an

Spuneţi-i medicului în ce fel vă afectează astmul stilul de viaţă.

Împreună puteţi găsi o soluţie pentru ca viaţa dumneavoastră să fie mai bună.

7 semne că aveţi astm

Dacă ai simptomele de mai jos, poţi avea o formă de astm.

* ai episoade de respiraţie ca un şuierat

* tuşeşti sau gâfâi după ce urci scările

* nu poţi să faci efort fizic pentru că tuşeşti sau rămâi fără aer

* simţi câteodată o apăsare în piept când ieşi afară, când stai lângă animale sau lângă cineva care fumează

* ai crize de tuse noaptea, în mod repetat, chiar dacă nu ai simptome de răceală

* îţi pierzi uşor răsuflarea când faci efort fizic

* răceşti frecvent şi boala durează mai mult de 10 zile

Aşa se testează starea plămânilor!

Aparatul se numeşte spirometru şi măsoară capacitatea de a respira şi cât aer puteţi să scoateţi afară din plămâni într-o singură secundă. Pacientul respiră cu putere printr-un tub de cauciuc legat la un aparat.

Pentru executarea corectă, trebuie să respire complet, doar pe gură, să expire atât de puternic şi atât de rapid încât să-şi simtă plămânii goliţi de aer.

Expirul trebuie să continue până când nu mai există aer de dat afară, ceea ce pentru pacienţii cu forme severe de BPOC sau astm bronşic poate fi extrem de dificil. Interpretarea rezultatelor se face pe loc. Testul costă 11 lei.

"Folosiţi regulat medicaţia de control zilnic. Doar aşa veţi reduce riscul de a avea o criză severă, atunci când sunteţi expus la un factor declanşator. Aceasta reduce inflamaţia căilor aeriene şi trebuie administrată zilnic, chiar dacă vă simţiţi bine”, Prof. Dr. Miron Bogdan