Tot ce trebuie s─â ┼čtii despre vaccinul antigripal

1 2 jpg jpeg

Dac─â o r─âceal─â poate fi dus─â u┼čor pe picioare, gripa sezonier─â ne ┼úine la pat, cu febr─â, dureri musculare, dureri de cap ┼či oboseal─â accentuat─â. Mai grav este c─â virusurile gripale dau uneori complica┼úii serioase.

Cea mai frecvent─â este pneumonia. Dup─â un episod de grip─â, mai pot s─â apar─â rinita, sinuzita, bron┼čita, otita medie ┼či probleme cardiace sau musculare. Meningita ┼či encefalita sunt alte dou─â complica┼úii, dar mai rare.

Copiii ┼či v├órstnicii pot face complica┼úii

Copiii ┼či b─âtr├ónii sunt cei mai predispu┼či la complica┼úii ├«n timpul unui episod de grip─â. De aceea, lor le este recomandat─â ├«n mod deosebit vaccinarea antigripal─â. Sistemul imunitar al copiilor este insuficient dezvoltat, iar cel al v├órstnicilor este prea sl─âbit, de aceea se pot ├«mboln─âvi mai u┼čor.

Pneumoniile, de exemplu, sunt mult mai severe la b─âtr├óni, iar riscul de complica┼úii cardiace este ┼či el mult mai mare. Copiii fac mai des complica┼úii de tipul bron┼čitei, otitei sau rinitei. Ei pot fi imuniza┼úi ├«nc─â de la v├órsta de ┼čase luni.

Este gratuit pentru bolnavii cronici

Gripa agraveaz─â multe dintre bolile preexistente, precum astmul, bron┼čita, afec┼úiunile cronice cardiace, diabetul, bolile renale ┼či hepatice. Adul┼úii care se afl─â ├«n eviden┼úa medicului de familie ┼či copiii cu una dintre aceste boli se pot vaccina gratuit. ┼×i b─âtr├ónii cu v├órsta peste 65 de ani primesc vaccin gratuit. La fel ┼či persoanele cu handicap sau cele cu HIV.

Unde îl poţi face

Te po┼úi vaccina ├«mpotriva gripei la medicul t─âu de familie. Tot la acesta vei g─âsi ┼či vaccinurile gratuite pe care Ministerul S─ân─ât─â┼úii Publice le aloc─â ├«n fiecare an persoanelor cu risc crescut de ├«mboln─âvire, ├«n cadrul campaniilor na┼úionale de vaccinare. Dac─â nu faci parte din aceste categorii, trebuie s─â cumperi vaccinul de la farmacie.

Vaccinuri disponibile

Influvac 34 lei Fluarix 28 lei Vaxigrip Adulţi 36 lei Vaxigrip Copii 34 lei Vaccin Gripal Trivalent 34 lei

Vaccineaz─â-te ┼či ├«mpotriva noii gripe!

Din decembrie, Ministerul S─ân─ât─â┼úii Publice va lansa campania de imunizare ├«mpotriva noii gripe A/H1N1, ├«n paralel cu vaccinarea ├«mpotriva gripei de sezon. Vor fi vaccinate gratuit gravidele, ┼čcolarii, cadrele medicale ┼či o parte din personalul din serviciile publice (poli┼úi┼čti, profesori). Institutul Cantacuzino din Capital─â va produce p├ón─â la sf├ór┼čitul anului un lot de aproximativ cinci milioane de doze, iar de anul viitor, c├óte un milion de doze pe lun─â.

Recomandat ┼či gravidelor

├Än timpul sarcinii, sistemul imunitar este sl─âbit, motiv pentru care gripa poate duce la complica┼úii precum na┼čterea prematur─â. Vaccinarea antigripal─â ofer─â protec┼úie, dar, pentru a nu afecta ├«n niciun fel dezvoltarea f─âtului, este indicat─â dup─â s─âpt─âm├óna a 20-a de sarcin─â. ┼×i femeile care al─âpteaz─â pot face vaccinul antigripal. Bebelu┼čul prime┼čte anticorpii mamei prin lapte ┼či va fi protejat de grip─â.

Nu te protejeaz─â total

Dac─â te vaccinezi antigripal nu ├«nseamn─â c─â nu te vei ├«mboln─âvi de grip─â ├«n aceast─â iarn─â. Niciun vaccin nu ├«┼úi poate oferi protec┼úie total─â. Rata de succes depinde de v├órsta persoanei vaccinate ┼či de problemele de s─ân─âtate pe care le are. Cei care sunt vaccina┼úi ┼či totu┼či se ├«mboln─âvesc fac forme u┼čoare de boal─â ┼či nu fac complica┼úii. Vaccinul antigripal nu te protejeaz─â de r─âcelile banale.

Febra ┼či frisoanele, posibile reac┼úii adverse

De obicei, locul inject─ârii se ├«nro┼če┼čte ┼či este dureros dup─â vaccinare, dar pentru cel mult dou─â zile. Dup─â imunizarea ├«mpotriva gripei, mai po┼úi face febr─â, frisoane, po┼úi avea dureri de cap, dureri musculare ┼či v─ârs─âturi. Aceste reac┼úii adverse sunt ├«ns─â rare ┼či dureaz─â cel mult 48 de ore.

Doctor Click! v─â sf─âtuie┼čte

Dr. C─âlin Ciubotaru medic primar medicin─â de familie

Vaccinarea antigripal─â poate fi f─âcut─â oric├ónd ├«nainte de izbucnirea epidemiei sezoniere anuale de grip─â, de preferat ├«n perioada octombrieÔÇôdecembrie. Vaccinul antigripal este indicat ├«n special persoanelor cu boli cronice, celor sl─âbite ┼či b─âtr├ónilor. Vaccinul se elibereaz─â din farmacii, cu prescrip┼úie medical─â.