Tot ce trebuie să ştii despre retenţia de apă

1 2 jpg jpeg

De regulă, persoanele de vârsta a treia se confruntă cu retenţia de apă sau edem, adică acumularea excesivă de apă la nivelul ţesuturilor. Este vorba de un dezechilibru între lichidele pe care le pierdem şi ceea ce absorbim.

Creşterea în volum a piciorului, gleznei sau a tălpii poartă în termeni medicali numele de edem periferic. Acesta este caracterizat de acumularea de lichide la nivelul membrelor inferioare şi poate fi de 2 tipuri: generalizat (când inflamaţia apare în tot organismul) şi localizat (inflamaţia apare în anumite părţi ale corpului).

Statul mult în picioare, printre cauzele comune

Retenţia de apă este favorizată de: zborurile lungi cu avionul ori drumurile făcute ore în şir cu maşina, statul îndelung în picioare, o dietă bogată în sare şi carbohidraţi, inflamaţia unei vene, creşterea în greutate, menopauză, infecţiile de la nivelul picioarelor, anumite afecţiuni (hipo şi hipertiroidism, boli renale), administrarea unor medicamente, precum cele pentru presiunea arterială şi antidepresivele şi depresia. Totodată, organismul reţine apă şi pe căldură, căci temperaturile ridicate dilată vasele de sânge. Mai mult, şi de-a lungul ultimelor săptămâni de sarcina, abdomenul pune presiune asupra sistemului venos, îngreunând circulaţia sangvină şi dilatând vasele de sânge.

Când trebuie să ajungi la medic

Creşterea în volum a picioarelor poate fi nedureroasă ori însoţită de vânătăi, mâncărime, durere, amorţeală, roşeaţă. Sunt situaţii când există riscul să apară sângerări, senzaţii de arsură, dificultăţi de mers sau de a sta în picioare.

În cazul în care ai membrele inferioare umflate mai bine de 3 zile, trebuie să ajungi de urgenţă la un control de specialitate, căci acest simptom poate semnala o afecţiune gravă, cum sunt atacul de cord, insuficienţa renală ori hepatică.

Picioarele se pot umfla şi dacă suferi de poliartrită reumatoidă, iar dacă apare o durere în piept, se instalează ameţeala ori respiraţia este îngreunată, poate fi vorba de prezenţa unor cheaguri de sânge sau a unei boli vasculare.

Ce tratament este indicat

Medicul pune diagnosticul de retenţie de apă în urma examenelor fizice şi clinice, a testelor de sânge şi de urină. Pentru a determina ce anume cauzează edemul periferic, doctorul specialist poate cere investigaţii suplimentare, precum radiografie toracică şi electrocardiogramă. De regulă, se recomandă admnistrarea de diuretice pentru prevenirea şi ameliorarea edemelor periferice, iar în cazuri foarte grave, poate fi nevoie de operaţie.

Pentru a preveni umflarea picioarelor:

· Poartă încălţăminte confortabilă şi şosete confecţionate din materiale care permit picioarelor să respire, cum este bumbacul.

· Când dormi sau când stai pe scaun, ridică gambele la 5-15 cm faţă de restul corpului.

· Nu sta cu picioarele încrucişate ori picior peste picior.

· Redu consumul de sare, deoarece, consumată în exces, reţine apa în organism.

· Fă cel puţin 30 de minute de mişcare în fiecare zi.

Masează-ţi gambele după ce faci duş, cu mişcări ascendente, de jos în sus, pentru a pune sângele în mişcare.

Sfatul specialistului

Dr. Călin Ciubotaru, medic de familie

Picioarele se umflă atunci când apare un dezechilibru între cantitatea de lichide care trece din vasele de sânge în ţesuturi şi cea care se întoarce din ţesuturi în vase. Multe cauze pot genera acest dezechilibru: statul în picioare timp îndelungat, staza sau insuficienţa venoasă, insuficienţa cardiacă sau hepatică, disfuncţiile renale, blocarea drenajului limfatic, inflamaţiile locale, anumite medicamente, aportul crescut de sare etc. Putem să prevenim umflarea picioarelor tratând cauzele bolii, scăzând consumul de sare, purtând faşă elastică sau ciorap elastic, făcând mişcare.