Tot ce trebuie s─â ┼čtii despre reten┼úia de ap─â

1 2 jpg jpeg

De regul─â, persoanele de v├órsta a treia se confrunt─â cu reten┼úia de ap─â sau edem, adic─â acumularea excesiv─â de ap─â la nivelul ┼úesuturilor. Este vorba de un dezechilibru ├«ntre lichidele pe care le pierdem ┼či ceea ce absorbim.

Cre┼čterea ├«n volum a piciorului, gleznei sau a t─âlpii poart─â ├«n termeni medicali numele de edem periferic. Acesta este caracterizat de acumularea de lichide la nivelul membrelor inferioare ┼či poate fi de 2 tipuri: generalizat (c├ónd inflama┼úia apare ├«n tot organismul) ┼či localizat (inflama┼úia apare ├«n anumite p─âr┼úi ale corpului).

Statul mult în picioare, printre cauzele comune

Reten┼úia de ap─â este favorizat─â de: zborurile lungi cu avionul ori drumurile f─âcute ore ├«n ┼čir cu ma┼čina, statul ├«ndelung ├«n picioare, o diet─â bogat─â ├«n sare ┼či carbohidra┼úi, inflama┼úia unei vene, cre┼čterea ├«n greutate, menopauz─â, infec┼úiile de la nivelul picioarelor, anumite afec┼úiuni (hipo ┼či hipertiroidism, boli renale), administrarea unor medicamente, precum cele pentru presiunea arterial─â ┼či antidepresivele ┼či depresia. Totodat─â, organismul re┼úine ap─â ┼či pe c─âldur─â, c─âci temperaturile ridicate dilat─â vasele de s├ónge. Mai mult, ┼či de-a lungul ultimelor s─âpt─âm├óni de sarcina, abdomenul pune presiune asupra sistemului venos, ├«ngreun├ónd circula┼úia sangvin─â ┼či dilat├ónd vasele de s├ónge.

Când trebuie să ajungi la medic

Cre┼čterea ├«n volum a picioarelor poate fi nedureroas─â ori ├«nso┼úit─â de v├ón─ât─âi, m├ónc─ârime, durere, amor┼úeal─â, ro┼čea┼ú─â. Sunt situa┼úii c├ónd exist─â riscul s─â apar─â s├ónger─âri, senza┼úii de arsur─â, dificult─â┼úi de mers sau de a sta ├«n picioare.

În cazul în care ai membrele inferioare umflate mai bine de 3 zile, trebuie să ajungi de urgenţă la un control de specialitate, căci acest simptom poate semnala o afecţiune gravă, cum sunt atacul de cord, insuficienţa renală ori hepatică.

Picioarele se pot umfla ┼či dac─â suferi de poliartrit─â reumatoid─â, iar dac─â apare o durere ├«n piept, se instaleaz─â ame┼úeala ori respira┼úia este ├«ngreunat─â, poate fi vorba de prezen┼úa unor cheaguri de s├ónge sau a unei boli vasculare.

Ce tratament este indicat

Medicul pune diagnosticul de reten┼úie de ap─â ├«n urma examenelor fizice ┼či clinice, a testelor de s├ónge ┼či de urin─â. Pentru a determina ce anume cauzeaz─â edemul periferic, doctorul specialist poate cere investiga┼úii suplimentare, precum radiografie toracic─â ┼či electrocardiogram─â. De regul─â, se recomand─â admnistrarea de diuretice pentru prevenirea ┼či ameliorarea edemelor periferice, iar ├«n cazuri foarte grave, poate fi nevoie de opera┼úie.

Pentru a preveni umflarea picioarelor:

┬Ě Poart─â ├«nc─âl┼ú─âminte confortabil─â ┼či ┼čosete confec┼úionate din materiale care permit picioarelor s─â respire, cum este bumbacul.

┬Ě C├ónd dormi sau c├ónd stai pe scaun, ridic─â gambele la 5-15 cm fa┼ú─â de restul corpului.

┬Ě Nu sta cu picioarele ├«ncruci┼čate ori picior peste picior.

┬Ě Redu consumul de sare, deoarece, consumat─â ├«n exces, re┼úine apa ├«n organism.

┬Ě F─â cel pu┼úin 30 de minute de mi┼čcare ├«n fiecare zi.

Maseaz─â-┼úi gambele dup─â ce faci du┼č, cu mi┼čc─âri ascendente, de jos ├«n sus, pentru a pune s├óngele ├«n mi┼čcare.

Sfatul specialistului

Dr. C─âlin Ciubotaru, medic de familie

Picioarele se umfl─â atunci c├ónd apare un dezechilibru ├«ntre cantitatea de lichide care trece din vasele de s├ónge ├«n ┼úesuturi ┼či cea care se ├«ntoarce din ┼úesuturi ├«n vase. Multe cauze pot genera acest dezechilibru: statul ├«n picioare timp ├«ndelungat, staza sau insuficien┼úa venoas─â, insuficien┼úa cardiac─â sau hepatic─â, disfunc┼úiile renale, blocarea drenajului limfatic, inflama┼úiile locale, anumite medicamente, aportul crescut de sare etc. Putem s─â prevenim umflarea picioarelor trat├ónd cauzele bolii, sc─âz├ónd consumul de sare, purt├ónd fa┼č─â elastic─â sau ciorap elastic, f─âc├ónd mi┼čcare.