Stresul ne lasă fără păr

1 2 jpg jpeg

Stresul duce la dezechilibru hormonal şi modifică funcţionarea glandelor sebacee. Căderea părului nu are loc imediat, ci la câteva luni distanţă de un eveniment stresant major.

Factorii genetici sunt implicaţi în chelie, des întâlnită la bărbaţi. Cu cât debutul căderii părului survine mai devreme, cu atât evoluţia va fi mai rapidă.

Sarcina. După aproximativ trei luni de la naşterea unui copil poate surveni o cădere difuză a părului. Se întâmplă destul de des şi este reversibil în totalitate.

Tratamentele de îndreptare sau vopsire repetată a părului. Alterează pielea scalpului şi structura firului de păr. Se recomandă utilizarea de plăci de îndreptat părul prevazute cu ceramică pentru a distribui căldura în mod egal.

Carenţele de vitamine şi proteine din alimentaţie subţiază firul de păr şi îi scad rezistenţa, făcându-l mai fragil.

Infecţiile, febra, intervenţiile chirurgicale acţionează printr-un mecanism de stopare a creşterii firului de păr. Deseori efectele se observă după câteva luni.

Medicamentele împotriva acneei pe bază de retinoizi pot determina căderea părului. De asemenea medicamentele citostatice pot cauza căderea părului.

Tulburările endocrine, modificările hormonilor tiroidieni cauzează căderea părului. În hipotiroidism, părul este uscat şi friabil. Excesul de hormoni de tipul testosteronului (hormoni androgeni) determină de asemenea căderea părului.

Cum tratăm căderea firelor de păr?

Tratamentul depinde într-o mare măsură de cauza care produce acest fenomen:

Vârsta: efecte foarte bune se obţin cu ajutorul unor spray-uri din farmacii care conţin minoxidil.

Afecţiuni endocrine: tratament medicamentos de substituţie hormonală.

Tratamente cosmetice excesive: se rezolvă doar odată cu creşterea unor noi fire de păr. Odată distrusă structura tijei firului de păr, nu există tratamente care să o repare în totalitate