Stresul albe┼čte p─ârul, dar protejeaz─â ├«mpotriva cancerului

1 2 jpg jpeg

Un nivel ridicat al stresului afecteaz─â celulele su┼č─â care dau culoarea firelor de p─âr, provoc├ónd albirea lor. Cercet─âtorii de la Universitatea Kanazawa din Japonia au studiat efectele stresului asupra firelor de p─âr din blana ┼čoarecilor.

Blana ┼čoarecilor expu┼či unor teste de inducere a stresului s-a albit mai devreme, pe m─âsur─â ce celulele prezente ├«n foliculii firelor de p─âr au fost obligate s─â se maturizeze, reduc├ónd produc┼úia de melanin─â, substan┼úa responsabil─â pentru culoarea p─ârului ┼či a pielii.

David Fisher, ┼čeful Departamentului de dermatologie de la Harvard Medical School, a declarat c─â, prin blocarea diviziunii celulelor su┼č─â a c─âror structur─â ADN a fost afectat─â, se poate preveni apari┼úia tumorilor canceroase.

Acestea din urm─â apar atunci c├ónd o serie de celule ÔÇťdefecteÔÇŁ ├«ncep s─â se ├«nmul┼úeasc─â ├«ntr-un mod necontrolat. ÔÇťAlbirea p─ârului poate fi considerat─â un mecanism de protec┼úie. S-a demonstrat c─â acest mecanism conduce la ├«nl─âturarea celulelor su┼č─â deteriorateÔÇŁ, a explicat David Fisher.

Aceast─â descoperire ofer─â oamenilor de ┼čtiin┼ú─â noi posibilit─â┼úi de cercetare, deoarece maturizarea timpurie ┼či diferen┼úierea celulelor su┼č─â ├«n alte tipuri de celule ar putea fi o metod─â folositoare ├«mpotriva cancerului.