Spălatul pe dinţi păstrează inima sănătoasă

1 2 jpg jpeg

Care ar fi explica┼úia? Cercet─âtorii de la Universitatea din Leeds au tras concluzia c─â bacteriile care provoac─â paradontoza ┼či cariile ajung ├«n s├ónge ┼či fie distrug vasele de s├ónge, fie produc infec┼úii ├«n organism, care duc, ├«n cele din urm─â, la boli de inim─â.

Oamenii de ┼čtiin┼ú─â au descoperit c─â cei care au r─âmas ├«n tinere┼úe f─âr─â nou─â sau mai mul┼úi din┼úi au cu 35% mai multe ┼čanse s─â moar─â de boli cardiovasculare, dec├ót cei c─ârora le lipsesc mai pu┼úin de cinci din┼úi. Cei care ├«┼či pierd din┼úii au o igien─â oral─â precar─â.

Paradontoza este o boal─â genetic─â, care atac─â r─âd─âcina din┼úilor; o boal─â a gingiei, care se manifest─â ├«n majoritatea cazurilor prin pierderea precoce a din┼úilor. Ea este agravat─â de tutun, alcool, tartru dentar, igiena bucal─â ┼či lucr─âri protetice defectuoase, stres, dar ┼či alimenta┼úie bogat─â ├«n produse ultrarafinate.

Factorii care m─âresc riscul apari┼úiei paradontozei sunt: igiena oral─â defectuoas─â, v├órsta, automedica┼úia, stresul, afec┼úiunile endocrine, o diet─â s─ârac─â ├«n vitamine ┼či minerale, consumul mare de zah─âr, anticoncep┼úionalele, diabetul, chimioterapia, imunitatea sc─âzut─â.