Sindrom premenstrual? Află ce trucuri te pot ajuta!

Şi chiar dacă nu există un leac, în adevăratul sens al cuvântului, anumite tratamente sau schimbări ale stilului de viaţă pot ameliora stările de disconfort.
Îmbunătăţeşte-ţi dieta!
O dietă bogată în sare cauzează balonări, cafeina poate agrava starea de iritare sau de anxietate, alcoolul înrăutăţeşte starea de depresie, iar prea mult zahăr poate agrava starea de spirit.
Încearcă să mănânci mai multe fructe, legume şi cereale în săptămâna premergătoare menstruaţiei. Contează nu numai ce mănânci, dar şi cum o faci. Adică, mănâncă la intervale regulate, spune medicul Joanne Piscitelli.
„Merită să încerci să-ţi schimbi obiceiurile legate de dietă, înainte de a trece la o terapie medicală, pentru că e mai puţin posibil să suferi de efecte secundare“, spune Piscitelli.
Mai multă mişcare
Exerciţiile fizice pot lupta cu simptomele fizice şi emoţionale ale sindromului premenstrual. Alege un exerciţiu de rutină care creşte activitatea inimii, dar care îţi şi place.
În cazul acestui sindrom, Centrul Naţional American pentru Informaţii legate de Sănătatea Femeii recomandă două ore şi jumătate de activitate moderată intensă, o oră şi 15 minute de aerobic sau o combinaţie între cele două în fiecare săptămână, plus două sesiuni de întărire a muşchilor.
Ia vitamine!
Vitaminele B6 şi E pot aduc mai multe beneficii în cazul sindromului premenstrual, spune medicul Petra Casey. Ea recomandă, pentru o îmbunătăţire a stării, zilnic câte 1.200 mg de calciu, 400 mg de magneziu, 50-100 mg de vitamina B6 şi 400 IU de vitamina E.
Citeşte şi:
Adevărat sau fals despre sindromul premenstrual
Dureri menstruale? Aşa poţi scăpa de ele
Ce nu ştiai despre menstruaţie
Remedii cu verdeţuri
Unele remedii cu plante pot fi eficiente în ameliorarea unor simptome ale sindromului premenstrual, cum sunt crampele şi starea psihică schimbătoare. Poţi lua în calcul remediile cu ulei de ciuboţica-cucului, ghimbir, frunzele de zmeur, păpădie sau creme naturale cu progesteron.
Evită stresul!
Cel mai important este să te odihneşti şi să dormi suficient în acea perioadă a lunii. Dormi cât mai mult, atât cât simţi că ai nevoie. Apoi, fă un efort conştient pentru a reduce nivelul stresului.
Încearcă printr-un proces de respiraţie adâncă, apoi masaj, meditaţie sau yoga ceea ce linişteşte mintea, dar şi corpul. Dar poţi sări peste meditaţie dacă ştii că eviţi stresul printr-o ieşire cu fetele în oraş sau dacă scrii în jurnal.
Poţi lua şi pastile
Femeile care suferă de neplăcerile sindromului premenstrual pot lua pentru ameliorarea acestora unele antiinflamatoare nonsteroidale, cum este ibuprofenul.
Dacă nu foloseşti pastile anticoncepţionale, poţi lua în considerare contraceptive orale în doze mici, care pot reduce simptomele sindromului premenstrual, spun specialiştii. Important este ca ele să fie recomandate de medicul ginceolog.
Întreabă medicul despre antidepresive
Antidepresivele nu sunt prima alegere pentru eliminarea problemelor legate de sindromul premenstrual. Dar sunt o opţiune dacă simptomele sunt severe sau îţi afectează viaţa sau pe cei din jur, şi nimic altceva nu funcţionează. Simptomele sindromului premenstrual pot declanşa sau agrava depresia.