Simptomele care anunţă cancerul de stomac

1 2 jpg jpeg

Mai mult de 90% dintre tumorile care cauzeaz─â cancer de stomac se dezvolt─â din mucoasa stomacului. Este un cancer care progreseaz─â lent ┼či apare rareori ├«nainte de 50 de ani. Tumorile pot r─âm├óne mult timp ├«ntr-un singur loc, ├«nainte s─â se r─âsp├óndeasc─â la alte straturi ale peretelui stomacului, la organele din apropiere: pancreas, colon, splin─â sau ├«nainte de a invada ganglionii limfatici. ├Än momentul ├«n care celulele canceroase se ├«ntind la alte organe, cum ar fi pl─âm├ónii ori ficatul, apar metastaza. Alte forme de cancer la stomac sunt limfomul gastric (care afecteaz─â sistemul limfatic), sarcomul (care afecteaz─â ┼úesutul muscular), fiind ├«nt├ólnite mai rar.

Care sunt cauzele

Nu se cunoa┼čte cu exactitate cauza cancerului de stomac, dar riscul de apari┼úie este mai mare ├«n cazul inflama┼úiei cronice a mucoasei stomacului, la fel ca ├«n cazul infec┼úiei cu bacteria Helicobacter pylori. Cancerul de stomac este, de asemenea, asociat cu consumul pe o perioad─â lung─â de timp, de alimente prea s─ârate, afumate sau murate, ├«ntr-o dieta s─ârac─â ├«n fructe ┼či legume, dar ┼či vicii precum fumatul ┼či excesul de b─âuturi alcoolice.

Simptomele bolii

Iniţial, cancerul de stomac are simptome rareori evidente. Prin urmare, este dificil de diagnosticat boala într-un stadiu incipient. Cu toate acestea, se întâmplă adesea ca o tumoare în stomac să se manifeste prin următoarele simptome:

- o senza┼úie de balonare, stomac prea plin, chiar ┼či dup─â ce a m├óncat pu┼úin;

- indigestii recurente;

- pierderea poftei de mâncare;

- dureri abdominale, arsuri la stomac;

- pierdere în greutate inexplicabilă;

- grea┼ú─â ┼či v─ârs─âturi;

- diaree persistent─â;

- dificultăţi de înghiţire.

Singurul care poate pune diagnosticul este medicul, de aceea este foarte important să mergi la consult dacă te confrunţi cu astfel de simptome supărătoare.