Şi ochii au nevoie de gimnastică

1 2 jpg jpeg

Oboseala oculară îţi poate da bătăi de cap la modul propriu. Pentru a reduce disconfortul creat de surmenajul ochilor, poţi încerca mici serii de excerciţii. Iată ce trebuie să faci!

1) Focalizează, timp de 10-15 secunde, un obiect îndepărtat, după care priveşte un obiect apropiat, timp de maximum 15 secunde. Astfel de exerciţii se pot repeta de 10 ori.

2) Pentru odihna privirii, timp de un minut acoperă cu ambele palme ochii, care rămân deschişi, astfel încât să nu pătrundă deloc lumina.

3) Un alt exerciţiu constă în efectuarea a 10 rotiri în sensul acelor de ceasornic, apoi a altor 10 în sens invers. Are un efect benefic asupra vederii şi efectuarea unui masaj uşor al tâmplelor cu degetele arătătoare. Chiar şi simpla închidere a ochilor, timp de două minute, ajută la relaxarea şi detensionarea acestora.

4) La fiecare jumătate de oră, ia o pauză de un minut, timp în care îţi fixezi un punct de reper în depărtare (după geam, de exemplu), pe care îl studiezi. Atenţie! Nu apăsa asupra globilor oculari!

5) Pentru reducerea tensiunii oculare, se recomandă şi descrierea cu ajutorul privirii a semnului infinitului, timp în care spatele trebuie ţinut drept, iar capul, nemişcat. Când ochii obosesc după o lectură îndelungată, se poate încerca următorul exerciţiu: ochii trebuie să „citească” numai spaţiile, albe dintre rândurile scrise.

6) Clipeşte des! Cei care privesc mult la televizor sau stau în faţa calculatorului clipesc mai rar. Clipirea „leneşă” afectează filmul lacrimal, care duce la apariţia senzaţiei de nisip în ochi şi de uscăciune oculară. De aceea, fă exerciţii de clipiri dese la un interval de două ore, care ajută la activarea circulaţiei sanguine şi la umezirea ochilor, prevenind iritarea acestora. Timp de 30 de secunde, se clipeşte încontinuu, acest exerciţiu ajutând la activarea glandelor lacrimale şi la hidratarea ochiului.