Sfaturi pentru un zâmbet de nota 10

1 2 jpg jpeg

Studiile arată că problemele dentare netratate pot cauza boli de inimă, disfuncţii erectile şi, în cazul femeilor însărcinate, naştere prematură. În plus, îngrijirea corectă ajută dantura să facă faţă mai uşor degradării apărute odată cu vârsta.

1. Periază-ţi dinţii de două ori pe zi

Dinţii trebuie spălaţi de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, timp de trei-cinci minute. Medicii recomandă periuţele cu peri moi, cu capete rotunjite, care nu irită gingiile. Cele mai bune sunt variantele medii sau blânde, care au pe ambalaj menţiunea M (medium) sau S (soft).

Periuţele cu peri moi sunt utile mai ales persoanelor cu dinţi sensibili la variaţiile de temperatură sau la consumul de alimente dulci sau acidulate, precum şi celor cu gingii care sângerează uşor. Periuţa trebuie schimbată la fiecare două-trei luni, pentru că perii se deteriorează şi adună bacterii.

2. Foloseşte pasta de dinţi potrivită

O pastă de dinţi trebuie să conţină fluor, pentru a proteja dantura. Persoanele care suferă de sensibilitate gingivală sau dentară trebuie să folosească o pastă de dinţi specială, care conţine şi nitrat de potasiu. Este bine de ştiut că pasta cu efect de albire a dinţilor conţine substanţe abrazive, care pot da leziuni la nivelul gingiei. De aceea, această pastă nu este indicată persoanelor cu sensibilitate gingivală sau dentară.

3. Descoperă un aliat nepreţuit: aţa dentară

Aţa dentară ajută la eliminarea resturilor alimentare rămase în spaţiile dintre dinţi. Sub acţiunea salivei, aceste resturi se descompun în substanţe ce afectează smalţul dintelui şi gingia. Ele pot fi vinovate de respiraţia urât mirositoare şi duc, în timp, la apariţia cariilor şi la depunerea de tartru. Aţa dentară cerată se utilizează dimineaţa şi seara, înainte de periaj. Se înfăşoară 30 cm de fir la capete pe degetele arătătoare. Se ghidează de sus în jos, între dinţi, evitându-se rănirea gingiei.

4. Mergi la stomatolog la fiecare şase luni

Pentru a depista din timp anumite probleme, precum cariile şi depunerile de tartru, şi pentru a le trata mai rapid şi mai eficient, este nevoie de un consult stomatologic la fiecare şase luni, mai ales dacă ai deja carii.

Foarte important este şi detartrajul, ce constă în îndepărtarea tartrului de pe zona de contact dintre dinte şi gingie. Acesta previne infectarea gingiilor (gingivita), precum şi apariţia sensibilităţii dentare.

Persoanele cu probleme dentare cronice trebuie să urmeze indicaţiile stomatologului în îngrijirea zilnică. De exemplu, cei cu sensibilitate dentară trebuie să evite consumul de lichide reci, fierbinţi sau acidulate, precum şi de dulciuri concentrate. Se pot aplica acasă geluri speciale, în mulaje numite gutiere, primite de la cabinetul medical.

Reguli pentru un periaj corect

Periajul se va face prin mişcări circulare şi verticale blânde, pe fiecare arcadă dentară în parte, pornind de la baza gingiei în jos, atât pe partea dintelui aflată în contact cu obrajii (1), cât şi pe cea internă (2).

De asemenea, se vor peria suprafeţele orizontale, pe care se mestecă alimentele, prin mişcări de du-te vino. Este important ca la sfârşitul periajului să se cureţe şi

limba, pentru a îndepărta bacteriile şi pentru a împrospăta respiraţia.