Sfaturi pentru prevenirea cariilor

1 2 jpg jpeg

Dantura este una dintre cele mai importante la un om, fie b─ârbat sau femeie. A avea o dantur─â frumoas─â ├«nseamn─â ├«ngrijirea din┼úilor ┼či lipsa cariilor. P├ón─â s─â ajungem s─â avem nevoie de interven┼úia unui medic stomatolog, putem avea grij─â acas─â de dantura noastr─â. Iat─â 6 lucruri simple pe care le pute┼úi face pentru prevenirea cariilor.

Sfaturi pentru prevenirea cariilor ÔÇô perierea din┼úilor

Perierea danturii c├ót mai des, dar ┼či ├«ngrijirea spa┼úiului dintre din┼úi cu a┼ú─â dentar─â este important─â. Dup─â fiecare mas─â principal─â ┼či consumul de b─âuturi precum cafea, ceai sau b─âuturi r─âcoritoare, ├«ncerca┼úi s─â v─â peria┼úi dantura. Dac─â nu pute┼úi s─â peria┼úi, este bine ┼či dac─â cl─âti┼úi gura sau mesteca┼úi ment─â sau salvie proasp─ât─â.

Cu c├ót cavitatea bucal─â este mai curat─â, cu at├ót cariile nu vor ap─ârea, c─âci nu se creeaz─â un mediu favorizant pentru bacterii. P─âstra┼úi-v─â cavitatea bucal─â c├ót mai curat─â, folosind ap─â de gur─â, ap─â cu argil─â, sp─âlarea din┼úilor ┼či gargar─â cu bicarbonat de sodiu ┼či mestecarea salviei sau mentei proaspete.

Sfaturi pentru prevenirea cariilor ÔÇô mese regulate, f─âr─â gust─âri

Evita┼úi s─â m├ónca┼úi prea des ┼či s─â sorbi┼úi lichidele. Exist─â alimente mai pu┼úin benefice pentru dantur─â, precum chipsurile, b─âuturile r─âcoritoare, pr─âjiturile, bomboanele, caramelele, etc. Fructele, mai ales merele, legumele proaspete, lactatele favorizeaz─â p─âstrarea unei cavit─â┼úi bucale curate. De asemenea, un program regulat de mas─â ┼či igiena dup─â fiecare mestecare sunt foarte important─â.

Tratamentele antibacteriene sunt oric├ónd bine venite, mai ales dac─â ave┼úi o predispozi┼úia spre formarea cariilor din cauza unor afec┼úiuni. Este bine ca aceste tratamente s─â fie discutate cu medicul stomatolog. Este bine s─â efectua┼úi vizite anuale la medicul stomatolog, pentru a ├«ndep─ârta cariile imediat dup─â formarea lor. Astfel se ├«mpiedic─â ┼či extinderea cariilor.

Sfaturi pentru prevenirea cariilor ÔÇô du┼čul bucal, excelent ├«mpotriva form─ârii cariilor

Evita┼úi fumatul ┼či consumul ├«n exces de dulciuri. Dac─â o face┼úi, trebuie s─â v─â peria┼úi de cel pu┼úin dou─â ori pe zi. Este bine s─â se mestece bine alimentele, astfel acestea nu mai r─âm├ón printre din┼úi.

Un alt lucru pe care ├«l pute┼úi face pentru o dantur─â de invidiat este du┼čul bucal. Du┼čul bucal se face folosind irigatorul bucal, care pulseaz─â cam 40 de mii de jeturi pe minut c─âtre din┼úi ┼či gingii. Astfel, irigatorul poate elimina resturile de m├óncare ┼či ├«n acela┼či timp stimuleaz─â circula┼úia sangvin─â la nivelul gingiilor. Acesta se face ├«nainte de perierea din┼úilor ┼či este mult mai eficient dec├ót a┼úa dentar─â sau apa de gur─â la un loc.