Sfaturi pentru prevenirea cancerului mamar

2 2 jpg jpeg

Potrivit datelor FABC, este nevoie de un program na┼úional de screening: peste 10% dintre femeile din mediul rural ar putea avea cancer de s├ón f─âr─â s─â ┼čtie. Alte 14% dintre femeile examinate ├«n 2016 prezentau suspiciuni de cancer de s├ón, 78% dintre femeile examinate nu f─âcuser─â, anterior, niciun control medical la s├ón, iar 6% dintre femeile examinate au un istoric de cancer de s├ón ├«n familie.

Statistici ├«ngrijor─âtoare ├«n ceea ce prive┼čte inciden┼úa bolii ├«n r├óndul rom├óncelor care locuiesc ├«n mediul rural

Cu ajutorul voluntarilor de la Societatea Studen┼úilor ├«n Medicin─â din Bucure┼čti (SSMB), 1.129 de femei din ┼čapte jude┼úe (Bac─âu, Buz─âu, Bra┼čov, Arge┼č, V├ólcea, Gorj ┼či Mehedin┼úi) au fost consultate clinic ├«n perioada octombrie ÔÇô decembrie 2016. Dintre cele 1.129 de femei, aproximativ 14% au fost depistate cu diverse probleme ale s├ónilor. Din observa┼úiile medicilor, cele mai frecvente modific─âri ale s├ónilor sunt: prezen┼úa forma┼úiunilor palpabile, uneori chiar de 4 centimetri, dureroase sau nedureroase, precum ┼či retractarea mameloanelor sau secre┼úiile mamelonare.

La fel de ├«ngrijor─âtor este ┼či faptul c─â 78% dintre femeile examinate nu ├«┼či f─âcuser─â anterior niciun control medical al s├ónilor. Mai mult dec├ót at├ót, 13.5% dintre femeile din mediul rural care au participat la caravan─â nu f─âcuser─â niciodat─â o ecografie mamar─â sau mamografie.

Cancerul de sân, în cifre

Cifrele arat─â c─â 25 de femei sunt diagnosticate zilnic ├«n ┼úara noastr─â cu cancer de s├ón, iar statisticile din ┼úara noastr─â ├«nregistreaz─â un procent al mortalit─â┼úii din cauza cancerului mamar de 36% (din cazurile diagnosticate), mai mare dec├ót media european─â (29%) ┼či chiar dec├ót cea mondial─â (31%).

Simptome

Boala apare la femei din ce în ce mai tinere. Multe femei cu cancer de sân nu au niciun simptom. Apariţia unui nodul trebuie investigată, dar nu înseamnă că este un semn de cancer. Autoexaminarea regulată a sânilor trebuie să facă parte din rutina oricărei femei.

Recomandări importante în prevenţie:

ÔÇó Autoexaminarea lunar─â a s├ónilor. ├Äncep├ónd ├«nc─â din adolescen┼ú─â, toate femeile ar trebui s─â ├«┼či examineze lunar s├ónii, de preferat la o s─âptam├ón─â dup─â apari┼úia ciclului menstrual. Autoexaminarea se face ├«n fa┼úa oglinzii. Lucrurile care ar trebui s─â le trimit─â pe femei imediat la medic sunt: noduli, denivel─âri, modific─âri de form─â, culoare sau simetrie, plieri, mameloane ├«ntoarse ├«nauntru, secre┼úii. ÔÇó Controlul la medic. Vizita la medic pentru controlul s├ónilor trebuie efectuat─â o dat─â la trei ani p├ón─â la v├órsta de 40 de ani ┼či o dat─â pe an dup─â v├órsta de 40 de ani. ÔÇó Mamografia: dup─â v├órsta de 40 de ani, femeile ar trebui s─â efectueze anual o mamografie ┼či s─â beneficieze de examinarea clinic─â a s├ónilor. ÔÇó Un studiu recent a ar─âtat c─â, n general, femeile care au mai multe leg─âturi sociale ÔÇö inclusiv cele diagnosticate cu cancer de s├ón ÔÇö au un risc de deces mai sc─âzut.