Sfaturi pentru îngrijirea corectă a urechilor

1 2 jpg jpeg

Cerumenul protejează urechea, având totodată şi rol de autocurăţare, odată cu scurgerea substanţei eliminându-se şi celulele moarte rezultate din procesul de regenerare a pielii. Îţi poţi spăla urechile de două ori pe săptămân.

Este o concepţie greşită aceea că urechile trebuie spălate zilnic. Cerumenul are un rol protector pentru canalul auditiv şi trebuie lăsat să-şi îndeplinească funcţia.

Poţi spăla suprafaţa exterioară a canalului auditiv cu apă călduţă o dată, de două ori pe săptămână, după care şterge-te bine. Poţi folosi colţul unei batiste sau al unui prosop curat, înmuiat în apă caldă, pe care să-l roteşti în jurul pavilionului urechii. Beţişoarele de urechi sunt contraindicate

Prin utilizarea beţişoarelor de urechi nu faci decât să împingi cerumenul în interior. Astfel, acesta se va acumula încetul cu încetul pe canalul auditiv, iar în timp va forma un dop.

Un alt risc este acela al perforării timpanului. De asemenea, utilizarea beţişoarelor igienice este total interzisă în cazul copiilor, pentru că aceştia au canalul auditiv mai strâmt şi mult mai scurt.

În locul beţişoarelor, poţi folosi pentru igiena zilnică a urechilor sprayuri speciale, care conţin apă purificată şi clorură de sodiu.

Acestea se utilizează uşor, printr-o singură pulverizare, şi curăţă canalul auditiv prin umplerea lui cu lichid, ajutând astfel la eliminarea impurităţilor. În cazul în care secreţia de cerumen este excesivă, trebuie să ştii că nu există niciun produs care să o reducă. Poţi utiliza însă un spray pe bază de apă de mare, care dizolvă cerumenul şi-l elimină.

Mai poţi citi şi:

- Asa scapi de durerile de ureche

- Otetul combate infectiile din urechi

- Durerea de ureche va trece cu musetel

Prosop umed pentru curăţarea urechilor bebeluşului

Medicii recomandă ca urechiuşele bebeluşului să fie curăţate doar cu un prosop umed, doar pe urechea externă (pavilionul urechii şi în spatele acesteia). Nu introduce niciodată beţişoare igienice, degetul sau alte produse de curăţare în canalul urechii bebeluşului tău. Chiar şi cel mai uşor contact ar putea răni timpanul copilului.

De asemenea, trebuie să ai grijă ca apa să nu intre în urechea bebeluşului în timpul băiţei, acest lucru putând duce la apariţia infecţiilor.

Pentru că apa favorizează umflarea cerumenului uscat, este bine ca în momentul în care mergi la piscină sau faci baie în mare să foloseşti dopuri de plastic. De asemenea, usucă-ţi urechile de fiecare dată după ce ai făcut baie, cu colţul unui prosop.