Semnele insuficienţei renale

1 2 jpg jpeg

Insuficien┼úa renal─â este de dou─â feluri: acut─â (reprezint─â o sc─âdere brusc─â a func┼úiei renale) ┼či cronic─â. Insuficien┼úa renal─â cronic─â este o maladie grav─â ┼či const─â ├«n deteriorarea gradat─â ┼či ireversibil─â a rinichilor de a filtra s├óngele ┼či de a elimina anumi┼úi hormoni, iar produ┼čii de metabolism ┼či apa ├«n exces se acumuleaz─â ├«n organism.

Rezultă din complicaţiile diabetului, hipertensiunii sau altor boli. Apare brusc, în urma unor tratamente medicamentoase sau după o intervenţie chirurgicală mai dificilă. De asemenea, se produce după o diminuare reversibilă a fluxului sangvin.

Una dintre principalele cauze ale

este diabetul de tip I sau II. Acesta afecteaz─â vasele de s├ónge mici ┼či le mic┼čoreaz─â pe cele de la nivelul rinichilor. Cauzele mai pu┼úin comune sunt chisturile rinichilor, calculii renali, bolile prostatei. Bolile cronice sunt devastatoare, deoarece afecteaz─â rinichii, precum ┼či alte organe.

Progresia insuficien┼úei renale cronice este lent─â, iar simptomele pot s─â nu fie prezente ├«n primii ani, deoarece rinichii se adapteaz─â ┼či compenseaz─â func┼úiile ce trebuie ├«ndeplinite. Unii pacien┼úi ├«┼či cunosc problema de s─ân─âtate doar atunci c├ónd rinichii ├«┼či desf─â┼čoar─â activitatea la mai pu┼úin de 25% din capacitatea lor normal─â.

La pacien┼úii cu risc, analizele de s├ónge ┼či de urin─â sunt esen┼úiale ├«n detectarea semnelor ce anun┼ú─â insuficien┼úa renal─â. Odat─â ce boala este bine stabilit─â, pot ap─ârea simptome ca umflarea picioarelor, durere la urinat ┼či diminuarea volumului urinei, urinare mai frecvent─â, pierderea poftei de m├óncare, pierderea ├«n greutate inexplicabil─â, tulbur─âri de somn, precum ┼či urina ur├ót mirositoare sau ce prezint─â modific─âri de culoare.

├Än unele cazuri, aceast─â afec┼úiune este imposibil de prevenit. Astfel, un control bun asupra bolilor ce cauzeaz─â insuficien┼úa renal─â cronic─â (diabetul ┼či hipertensiunea), poate reduce riscul de progresie. Totu┼či, un stil de via┼ú─â s─ân─âtos poate contribui la diminuarea riscului. Astfel, respect─â cu stricte┼úe tratamentul ┼či recomand─ârile medicului dac─â ai o afec┼úiune cronic─â precum diabet, lupus sau hipertensiune. Evit─â abuzul de alcool ┼či medicamente ┼či ia tratamentul imediat, ├«n caz de infec┼úie urinar─â sau orice alt─â boal─â a tractului urinar.

Tratamentul poate încetini sau chiar opri progresia insuficineţei renale cronice. În cazul insuficienţei renale acute, procesul este adesea reversibil. Iniţial trebuie tratată boala care provoacă insuficienţă renală , cum ar fi diabetul sau hipertensiunea arterială. Prima măsură propusă pacienţilor este adesea modificarea dietei.

Medicul poate recomanda o reducere a consumului de proteine pentru a ├«ncetini acumularea de de┼čeuri ├«n s├ónge. Aportul de sodiu, precum ┼či de gr─âsimi trebuie s─â fie limitat. Sfatul unui nutri┼úionist este util ├«n aceste circumstan┼úe. C├ónd dieta nu mai este suficient─â, introducerea de medicamente va fi necesar─â.Acestea se iau doar la indica┼úiile medicului.

Pentru unii pacien┼úi este necesar un transplant de rinichi. O evaluare detaliat─â efectuat─â de un nefrolog de transplant renal este necesar─â pentru a determina dac─â aceast─â op┼úiune terapeutic─â este adecvat─â pentru un anumit pacient. Rinichii pot proveni de la un donator viu, de multe ori de la un p─ârinte. Cu un transplant de succes, pacientul este capabil s─â duc─â o via┼ú─â activ─â ┼či s─ân─âtoas─â.