Semnele dezechilibrului hormonal la femei

1 2 jpg jpeg

Datorită razei mare de influenţare a hormonilor în organismul uman în momentul în care producerea lor este incorectă, destabilizată sau insuficientă, efectele vor fi resimţite atât la nivel psihic cât şi fizic.

Pielea, cel mai mare organ al organismului joacă un rol extrem de important mai ales pentru că la nivelul ei se pot observa diferite reacţii ale organismului şi ale tulburării acestuia.

Problema din spatele acneei

Da, în mod teoretic acneea este o problemă ce apare la pubertate, însă în momentul în care se produce un dezechilibru hormonal, există posibilitatea ca din această cauză porii pielii să rămână blocaţi şi astfel să apară coşurile, punctele negre sau punctele de grăsime.

Dacă în adolescenţă acneea este o problemă de care se scapă oarecum greu, după această perioadă orice aspect acneic cu care te confrunţi trebuie semnalat medicului specialist pentru a trata cauza apariţiei şi nu doar efectul său.

Acelaşi lucru se petrece şi în cazul durerilor de cap puternice cunoscute şi sub denumirea de migrene. Din cauza nivelului scăzut de estrogen în organism, hormon feminin care controlează atât sistemul metabolic cât şi creierul şi coloana vertebrală există riscul tot mai mare să te confrunţi cu celebrele migrene. Acelaşi lucru se petrece şi în cazul în care valoarea acestui hormon creşte foarte mult în organism.

Nopţile albe, cauze hormonale

Efectele nopţilor albe nu vor întârzia niciodată să apară, iar insomnia este unul dintre cele mai periculoase fenomene cu care te poţi confrunta de a lungul timpului. Şi asta din cauza faptului că în timpul somnului nocturn organismul se reface, în lipsa somnului acesta se va confrunta cu mari deficienţe ce ar putea crea mari probleme de sănătate.

De asemenea, şi insomna este strâns legată de activitatea unui hormon şi anume progesteronul. Rolul acestui hormon este să te ajute să îţi păstrezi calmul în mod normal, să îţi reglezi somnul, iar orice modificare a sa va conduce la apariţia nopţilor albe.

De principiu acest fenomen este regăsit cu precădere la femei imediat după naştere, în caz contrar trebuie semnalat acest fenomen medicului specialist.

Transpiraţia, o reacţie a organismului

În mod normal prin intermediul transpiraţiei organismul elimină toxine, dar şi minerale şi vitamine dacă aceasta apare ca o cauză a dereglării hormonale.

Şi acest aspect este posibil din cauza faptului că hormonii influenţează temperatura corporală, astfel că febra, frisoanele sau transpiraţia excesivă trebuie atent monitorizate.

Nu degeaba femeile aflate la menopauză se confruntă cu aceste simptome destul de des, în această perioada nivelul hormonal este destul de instabil şi astfel apar aceste inconvenienţe.

Faptul că nu te poţi concentra sau că oricât de mult ai dormi mereu te simţi secătuit de orice fel de vlagă este iarăşi un simptom al unui deficit hormonal sau a unei dereglări ce nu trebuie trecută cu vederea.

Chiar dacă acest aspect adesea poate indicat doar o problemă a tiroidei, oboseala cronică netratată corespunzător poate fi fatală în cele mai rele cazuri şi ipoteze.

Tulburări de digestie

Aspectul fizic este destul de important pentru femei, iar dacă brusc ai observat că te greutatea ta este mult prea oscilantă, sau regimul de viaţă sănătos nu te mai ajută atunci clar problema este de natură hormonală.

Un exces al estrogenului, cortizolului sau/şi al insulinei favorizează apariţia ţesutului adipos la nivelul taliei şi al abdomenului, mai ales dacă şi testosteronul se află în scădere, atunci nici un fel de dietă nu te va ajuta să îţi menţii greutatea sub control.

Astfel te poţi confrunta şi cu problema calviţiei, stres prelungit şi probleme digestive cauzate de acest aspect. Stresul te poate face să devii irascibil, să nu mai asimilezi coespunzător nutrimenţii alimentari, să îţi producă modificări la nivelul florei intestinale dar şi să te confrunţi cu o senzaţie de foame de nestăvilit.

O altă problemă ce poate să apară datorită modificărilor hormonale o reprezintă modificarea sânilor în ceea ce priveşte elasticitatea lor, forma, volumul cât şi aspectul. Pot apărea diverse formaţiuni la nivelul sânilor sau dureri asemănătoare celor dinaintea menstruaţiei.