Semne că poţi suferi de sciatică

2 jpg jpeg

Durere care iradiaz─â c─âtre fese

Sciatica poate s─â dea dureri c─âtre fese, c─âtre gambe, ori c─âtre partea posterioar─â a coapsei. Astfel, durerile apar de-a lungul nervului sciatic, cel mai mare din organismul uman. Cel mai adesea durerile sunt provocate de boli precum hernia de disc, stenoz─â de canal lombar, c├ót ┼či din cauza unei tumori.

Slăbiciune în genunchi

Sciatica se poate manifesta prin apari┼úia senza┼úiei de sl─âbiciune la genunchi. Atunci c├ónd nervul sciatic este ap─âsat, apar tot felul de senza┼úii nedorite, cum ar fi durerea, sl─âbiciunea, furnic─âturile. Este un semnal de alarm─â pentru medici c├ónd durerea ┼či sl─âbiciunea apar la un singur genunchi.

Durerile cauzate de sciatică pot fi intensificate de strănut, mersul pe jos pe distanţe lungi ori de statul pe scaun pentru o perioadă mai lungă de timp.

Cum se pune diagnosticul

Medicul ├«i va pune persoanei care sufer─â de dureri mai multe ├«ntreb─âri referitoare la istoricul s─âu medical, apoi urmeaz─â un examen fizic. Printre testele recomandate se num─âr─â testele musculare, radiografia coloanei vertebrale, tomografia computerizat─â (CT). Afec┼úiunea poate fi prevenit─â prin efectuare de exerci┼úii fizice ├«n mod regulat. ├«ncearc─â s─â evi┼úi ├«nc─âl┼ú─âmintea incomod─â sau cea cu tocuri ┼či nu ridica greut─â┼úi mari, care s─â solicite coloana vertebral─â.

Tratament

Dac─â ai fost diagnosticat cu sciatic─â, tratamentul este stabilit ├«n func┼úie de gravitatea bolii, c├ót ┼či de alte aspecte. ├Än forme u┼čoare, simptomele trec dup─â odihn─â, comprese reci ┼či fierbin┼úi, masaj medical ┼či exerci┼úii de stretching. ├Än alte situa┼úii ├«ns─â, poate fi nevoie de administrarea de medicamente, chiar ┼či de interven┼úie chirurgical─â.

Mai pot da rezultate reflexoterapia, acupunctura ┼či remediile naturiste.