Şapte afecţiuni ale coloanei care sunt agravate de frig

1 2 jpg jpeg

Spatele trebuie protejat foarte bine de aerul rece, prin haine corespunzătoare sau prin purtarea de dispozitive medicale. Însă nu doar frigul agravează problemele în astfel de cazuri, susţine medicul, ci şi ridicarea greutăţilor, activităţile fizice şi sportive, slăbitul excesiv ori greutatea corporală prea mare, constipaţia, dar şi răceala şi gripa. 1. Spondiloza

Chiar dacă nu este un diagnostic în sine, ci un termen generic folosit pentru a descrie orice fel de degenerare a coloanei vertebrale, spondiloza înseamnă durere şi modificări degenerative ale coloanei vertebrale şi afectează unul din trei români care resimt dureri de spate, cervicale sau lombare, susţine dr. Mihaela Parnia. Clinic, spondiloza cervicală se manifestă prin dureri localizate, dureri radiculare ale plexului brachial, cefalee occipitală, ameţeli şi chiar tulburări vizuale.

La nivel toracal, boala se manifestă prin dorsalgii şi/sau cifoză dorsală, iar în localizarea lombară leziunile de discartroză sunt însoţite de durere localizată şi durere radiculară. Pe lângă dureri, problemele catalogate drept spondiloză pot provoca limitarea mobilităţii coloanei vertebrale, amorţeli la nivelul membrelor, lipsa coordonării, dificultati la mers sau reflexe anormale.

2. Hernia de disc

Potrivit specialistului celei mai mari clinici pentru tratarea durerilor de spate fără operaţie, hernia de disc reprezintă una dintre cele mai frecvente şi mai dureroase afecţiuni ale coloanei vertebrale fiind este o patologie în care o porţiune din masa gelatinoasă se deplasează din loja intervertebrală “bombând” discul sau penetrează şi chiar rupe învelişul exterior (nucleul fibros) al discului. Discul intervertebral poate hernia în timpul efectuării unei mişcări bruşte, greşite, efort fizic cu mecanică corporală incorectă, dar în cele mai multe cazuri, herniază ca urmare a unui proces lung de uzură, cauzat de postura incorectă, multiple minitraumatisme, expunerea la frig şi curent, ortostatismul îndelungat, şocuri, stres sau efort fizic deosebit. În majoritatea cazurilor, hernia de disc este însoţită de dureri mari şi de imposibilitate funcţională. Există însă şi cazuri în care hernia de disc poate fi asimptomatică, manifestându-se prin durere tolerabilă, în timp ce boala avansează.

3. Cifoza

Cifoza reprezintă o deviaţie a coloanei vertebrale în plan sagital. Aceasta se manifestă prin curbarea excesivă a coloanei în regiunea toracică, compensată printr-o hiperlordoză cervicală şi lombară pentru echilibrarea coloanei. ”Simptomatologia afecţiunii este diversă şi constă în durere uşoara sau severă la nivelul coloanei toracice, rigiditate şi tensiune musculară a zonei dorsale, deplasarea spre înainte a capului, dificultăţi ale respiraţiei în cazurile severe, modificări ale poziţiei umerilor sau senzaţie de oboseală”, explică dr. Mihaela Parnia.

Citeşte mai multe pe această temă AICI