S-a triplat numărul deceselor cauzate de fumat!

1 2 jpg jpeg

Când vine vorba de fumat, statisticile sunt îngrijorătoare. Specialiştii estimează că, dacă nu se vor lua măsuri şi actuala tendinţă de consum al tutunului va continua, un miliard de oameni vor muri din cauza fumatului activ şi pasiv în acest secol.

În secolul trecut au murit din cauza fumatului în jur de 100 de milioane de oameni.

În 2011, în toată lumea, au murit 600.000 de oameni nefumători din cauza fumatului pasiv. În România, mortalitatea prin cancer pulmonar – boală despre care 98,3% dintre adulţii români ştiu că este provocată de fumat - aproape s-a triplat în 25 de ani.

Pachete şi modele atractive

La nivel global, una din principalele ţinte ale acţiunilor de combatere a consumului de tutun o reprezintă copiii şi adolescenţii.

Producătorii de tutun au dezvoltat produse noi, atragătoare pentru copii, adolescenţi sau pentru adolescente, cum sunt cele cu arome de ciocolată ori de mentă sau ţigările slim, ultra-slim, colorate, în pachete asemănătoare rujurilor.

S-a demonstrate însă că mediul familial contează mult pentru copii în alegerea lor de a se apuca de fumat.

Familii nefumătoare, copii nefumători

Copiii care trăiesc în familii de nefumători au un risc cu 75% mai mic de a se apuca de fumat. Un studiu efectuat pe o durată de 3 ani arată că părinţii care continuă să fumeze, însă în afara casei, descurajează copiii să se apuce de acest viciu. Mai mult, chiar dacă adolescentul a început deja să fumeze, faptul că nu îi este permis să fumeze în casă, îi dublează acestuia şansele să renunţe la ţigări.

Tratamentul este gratuit!

Dacă vrei să te laşi de fumat, poţi beneficia de tratament şi de consiliere gratuite.

Poţi suna la Tel Verde: 0800. 878. 673 (apelabil gratuit doar din Romtelecom) sau la 021.335.69.20 sau poţi accesa pagina de internet a programului derulat de Ministerul Sănătăţii în parteneriat cu Institutul ”Marius Nasta” din Capitală (www.stopfumat.eu).

De câteva luni, programul are şi pagină de facebook (http://www.facebook.com/stopfumat.eu).