S-a triplat num─ârul deceselor cauzate de fumat!

1 2 jpg jpeg

C├ónd vine vorba de fumat, statisticile sunt ├«ngrijor─âtoare. Speciali┼čtii estimeaz─â c─â, dac─â nu se vor lua m─âsuri ┼či actuala tendin┼ú─â de consum al tutunului va continua, un miliard de oameni vor muri din cauza fumatului activ ┼či pasiv ├«n acest secol.

În secolul trecut au murit din cauza fumatului în jur de 100 de milioane de oameni.

├Än 2011, ├«n toat─â lumea, au murit 600.000 de oameni nefum─âtori din cauza fumatului pasiv. ├Än Rom├ónia, mortalitatea prin cancer pulmonar ÔÇô boal─â despre care 98,3% dintre adul┼úii rom├óni ┼čtiu c─â este provocat─â de fumat - aproape s-a triplat ├«n 25 de ani.

Pachete ┼či modele atractive

La nivel global, una din principalele ┼úinte ale ac┼úiunilor de combatere a consumului de tutun o reprezint─â copiii ┼či adolescen┼úii.

Producătorii de tutun au dezvoltat produse noi, atragătoare pentru copii, adolescenţi sau pentru adolescente, cum sunt cele cu arome de ciocolată ori de mentă sau ţigările slim, ultra-slim, colorate, în pachete asemănătoare rujurilor.

S-a demonstrate însă că mediul familial contează mult pentru copii în alegerea lor de a se apuca de fumat.

Familii nefum─âtoare, copii nefum─âtori

Copiii care tr─âiesc ├«n familii de nefum─âtori au un risc cu 75% mai mic de a se apuca de fumat. Un studiu efectuat pe o durat─â de 3 ani arat─â c─â p─ârin┼úii care continu─â s─â fumeze, ├«ns─â ├«n afara casei, descurajeaz─â copiii s─â se apuce de acest viciu. Mai mult, chiar dac─â adolescentul a ├«nceput deja s─â fumeze, faptul c─â nu ├«i este permis s─â fumeze ├«n cas─â, ├«i dubleaz─â acestuia ┼čansele s─â renun┼úe la ┼úig─âri.

Tratamentul este gratuit!

Dac─â vrei s─â te la┼či de fumat, po┼úi beneficia de tratament ┼či de consiliere gratuite.

Po┼úi suna la Tel Verde: 0800. 878. 673 (apelabil gratuit doar din Romtelecom) sau la 021.335.69.20 sau po┼úi accesa pagina de internet a programului derulat de Ministerul S─ân─ât─â┼úii ├«n parteneriat cu Institutul ÔÇŁMarius NastaÔÇŁ din Capital─â (www.stopfumat.eu).

De c├óteva luni, programul are ┼či pagin─â de facebook (http://www.facebook.com/stopfumat.eu).