Rinita alergic─â: cum se diagnosticheaz─â

1 2 jpg jpeg

ÔÇ×Exist─â dou─â posibilit─â┼úi. Se poate face testare cutanat─â ┼či se urm─âre┼čte dac─â pielea reac┼úioneaz─â la vreun alergen (exist─â truse speciale cu extracte alergenice standardizate) sau se pot face analize din s├ónge (IgE specifice). Trebuie men┼úionat c─â aceste teste pot fi f─âcute la orice v├órst─â, chiar ┼či la copii sub 1 an. De obicei, dac─â nu sunt probleme, este bine ca testele s─â fie f─âcute doar dup─â v├órst─â de 4 ani, dup─â ce sistemul imunitar este bine dezvoltat. Atunci c├ónd un copil are probleme care ne fac s─â ne g├óndim la o alergie (r─âceli repetate, dermatit─â atopic─â, obstruc┼úie nazal─â permanent─â), testele trebuie efectuate indiferent de v├órst─â. ├Än cazul copiilor, mai ales la v├órst─â mic─â, sunt recomandate testele din s├óngeÔÇŁ, afirm─â medicul Rare┼č Simu, medic specialist imunologie clinic─â ┼či alergologie.

Ce teste se folosesc ÔÇó Testul prick ÔÇô utilizeaz─â solu┼úii cu alergeni, care se introduc prin ├«n┼úepare la suprafa┼úa pielii. ÔÇó Testul intradermic ÔÇô substan┼úa cu alergen se injecteaz─â sub piele, la nivelul bra┼úului. ÔÇó Testul patch ÔÇô pe piele se aplic─â plasturi cu alergeni ┼či se men┼úin mai multe ore, pentru se eviden┼úia o posibil─â reac┼úie alergic─â. ┼×ocul anafilactic, reac┼úie alergic─â sever─â Cea mai grav─â form─â a alergiilor este ┼čocul anafilactic, care reprezint─â o reac┼úie sever─â a organismului dup─â venirea ├«n contact cu un alergen precum medicamente (penicilina), ├«n┼úep─âturi de insecte (albine, viespi) sau alimente (arahide, fructe de mare).

Printre simptome se num─âr─â dificult─â┼úile de respira┼úie, crampele abdominale, sc─âderea tensiunii ┼či pierderea cuno┼čtin┼úei. ┼×ocul anafilactic poate pune ├«n pericol via┼úa persoanei, de aceea se va suna de urgen┼ú─â la 112.

Mai po┼úi citi ┼či:

- Rinita alergic─â se agraveaz─â primavara

- Ai rinit─â? Trateaz-o naturist!

De┼či prin ea ├«ns─â┼či nu este amenin┼ú─âtoare de via┼ú─â, rinita alergic─â asociaz─â un risc mare de astm ┼či este una dintre bolile cu o mare afectare a calit─â┼úii vie┼úii (sunt studii care o echivaleaz─â, din acest punct de vedere, cu bolile cardiovasculare).

├Än ultimii ani, ├«n Rom├ónia, din cauza schimb─ârilor climatice, a polu─ârii, sc─âderii teritoriilor cultivate ┼či m─âririi suprafe┼úelor virane, a crescut exploziv inciden┼úa rinoconjunctivitelor alergice cu sensibilizare la polen. Acestea se pot asocia cu astm, dar ┼či cu alergii la alimente de origine vegetal─â (fructe, legume, ceaiuri, semin┼úe, mirodenii etc).

Severitatea lor poate varia de la an la an, fiind boli meteorodependente. Dac─â suspect─âm o rinit─â alergic─â, este nevoie de o consulta┼úie la medicul specialist alergolog, deoarece cu c├ót diagnosticul este mai precoce, cu at├ót cre┼čte ┼čansa de a ├«mpiedica o evolu┼úie nefavorabil─â pe termen lung.